El lenguaje oculto de los libros. Alfonso del Río

El lenguaje oculto de los libros. Alfonso del Río

La biblioteca Joan Oliva i Milà acomiada aquest any 2020 tan estrany amb El lenguaje oculto de los libros dAlfonso del Río. Aquesta història és la novetat de desembre. Gentilesa de Llorens Llibres.

Úrsula de la Sota se enciende un cigarro en una boquilla de marfil, toma su taza de té, se levanta y deambula por mi despacho. Supongo que quiere hacer una pausa dramática para seguir con su discurso y, qué demonios, lo consigue. Al fin y al cabo, es escritora. Y es espectacularmente bella. Se detiene y se gira en seco hacia mí.

Fragment de la primera part: El Bien y el Mal.

Si vols llegir les primeres nou pàgines, només cal que cliquis ací.

Coberta
Coberta

I què ens explica la narració?

En primer lloc cal situar-se en l’espai temps. Trenta anys entre dues ciutats, Oxford i Bilbao. 1933, l’escriptor i professor a la Universita d’Oxford, Gabriel de la Sota, és l’hereu d’una de les fortunes més grans de Biscaia, propietària d’una empresa siderúrgica. Però hi ha algú que ha descobert un secret amb el qual està disposat a enfonsar-lo.

A continuació, segueix a Londrres, l’any 1961. Úrsula de la Sota, descendent de Gabriel, visita un advocat a Londres, Mark Wallace,amb l’encàrrec que investigui sobre el passat de la seva família i esbrini què va passar amb l’herència familiar. Sembla ser que tot l’entramat i les claus són en l’última novel·la escrita per Gabriel de la Sota.

Logo Gènere Negre

Per acabar, comentar que és un relat sobre el comportament humà: sobre les actituds més bones i les més dolentes, sobre l’amor a la veritat i a la literatura, sobre la força de l’amistat autèntica, la que no falla mai. Amb un llenguatge àgil i planer, l’acció es desenvolupa amb rapidesa.

En definitiva, és una thriller d’aventures que apropa la ciutat anglesa d’Oxford dels anys trenta amb la de Bilbao dels anys seixanta.

On pot ser la clau de tot?

… Y la clave para encontrarla se hallaría en el título más reconocido de Gabriel de la Sota. En esa novela, la obra maestra de su autor, se describe la historia de un personaje inquietante. Un personaje que hace aflorar lo peor de la raza humana y comete diversos crímenes, en una clara crítica a los valores de una sociedad que el escritor consideraba deshumanizada. Según nuestra información, quizá entre esas frases, entre esos capítulos, puedan encontrarse las claves para averiguar dónde se esconde la fortuna de la que mucha gente ha seguido hablando a lo largo de los años. Verdad o leyenda, el autor vuelve a hacer soñar al mundo.

Fragment de l’article a La Nación, 26 de junio de 1961, que fa servir Úrsula de la Sota per convéncer l’advocat Mark Wallace a iniciar la investigació

L’autor

Coberta
Coberta
Coberta
Coberta

El llibre que et presentem avui d’Alfonso del Río és la seva tercera novel·la. Nascut a Bilbao fa quaranta anys aquesta advocat no havia pensat mai en ser escriptor, però sí que tenia la necessitat d’escriure. I és l’any 2013 que publica Ioannes, una barreja de mites de l’església catòlica amb una sèrie d’assassinats que transcorre a Venècia, i ja és a l’any 2018 quan publica La ciudad de la lluvia, novel·la que va aconseguir molt bona crítica, l’acció de la qual es desenvolupa entre Bilbao i Berlín.

Pero los bilbaínos no tardaron en preguntarse sobre el funesto final de su escritor y el misterio que lo envolvía. La noticia de su muerte fue la gota que colmó el vaso, el último punto en sumarse a la ya infinita lista de rumores que corrían por la ciudad sobre uno de los mayores escritores y empresarios que había en Europa.

Fragment de la sexta parte: La Libertad

De segur que amb El lenguaje oculto de los libros el món literari de tots els personatges es posaran al teu abast encara que no t’ho creguis!

Goldfinch