Club de Lectura de Ciència Ficció: Les històries naturals

Club de Lectura de Ciència Ficció: Les històries naturals

El dilluns dia 23 es va reunir de forma virtual el Club de Lectura de Ciència Ficció per comentar el llibre “Les Històries Naturals” de Juan Perucho, poeta, novel·lista, articulista, crític d’art i de gastronomia, i el centenari del qual celebrem aquest any.

I per això hem comptat amb la inestimable col·laboració d’Antoni Munné-Jordà, que és escriptor i llicenciat en història de l’art. És un dels referents de la literatura de ciència-ficció a Catalunya i un gran coneixedor i divulgador d’aquest gènere.

L’autor

juan perucho - Club de Lectura de Ciència Ficció: Les històries naturals

L’Antoni ens va presentar a Juan Perucho descrivint la seva infància, plena de llibres i la seva joventut, al vell mig de les dues faccions de la guerra civil.

Ens va explicar els seus estudis de dret influenciats pels companys de filosofia i lletres durant la seva estada a la residència d’estudiants de Madrid. Ens va fer cinc cèntims de les influències del surrealisme i de la generació del 27 i dels seus escrits en revistes com “Alerta”, “Estil” o “Ariel”. També ens va parlar del seu treball com a jutge i de les seves amistats amb Miró o Álvaro Cunqueiro, …

Amb tot això el convidat ens va transmetre i recrear l’ambient on es va produir el llibre a comentar i així poder entendre’l i arribar a gaudir-lo millor.

La novel·la

Les històries naturals” és un llibre escrit en 1960 en el que es barregen la novel·la històrica, el llibre de viatges, l’humor, la fantasia i el gènere de terror.

En aquest moment històric a Espanya s’escrivia en un to totalment realista i ningú se sortia d’aquesta ruta. Amb aquest llibre es trenca aquesta tendència, doncs en tot moment es contraposen realitat històrica amb fantasia, ciència i tecnologia amb invenció. Al llibre podem trobar les influències que en la seva obra tenen el surrealisme a través d’un tipus de literatura diferent, on es contraposen diferents gèneres de novel·la, amb bàndols i cartes, amb escrits en català, castellà, o italià, on una gran part del protagonisme el tenen la natura, o la música.

histories naturals - Club de Lectura de Ciència Ficció: Les històries naturals

I ens trobem un personatge com el Dip, hereu d’una tradició i llegenda d’un ésser fantàstic amb forma de gos que es converteix en un vampir que deambula en el marc de les guerres carlines i que reflecteixen la guerra civil espanyola. Així ens fan reflexionar amb humor i ironia sobre els conflictes dels homes en la realitat que els envolta, de la qual moltes vegades volem fugir, i en la ciència i en la tecnologia …

Com sempre una reunió molt enriquidora i plena de matisos, on de la mà de l’Antoni vam aprendre moltes coses i que convida a rellegir aquest llibre tan modern dins la literatura del seu moment.

Aquest és el món de la ciència ficció i de la fantasia. Benvinguts a aquest viatge buscant el perquè de la vida.

J. Walquer