Feliç aniversari Escola Llebetx!!!
L’Escola Llebetx de Vilanova i la Geltrú celebra el seu 50è Aniversari i amb aquest motiu s’ha programat un seguit d’actes que tindran lloc aquest divendres dia 28 de juny.
L’Escola Llebetx inicià la seva activitat l’any 1968, inspirant-se en els principis de la pedagogia activa i d’escola catalana. Des dels seus inicis assumí la catalanitat, acollint en un procés d’integració també els nens i nenes de parla castellana.
En principi la titularitat de l’Escola era assumida per una sola persona, més endavant es creà una Societat Limitada integrada per treballadors i treballadores del centre i durant aquest temps l’Escola s’ubicava en dos edificis particulars. L’any 1980, es constituí una Cooperativa de pares, mares i mestres per fer front a la construcció d’un nou edifici que reunís les condicions exigides per la legislació i necessàries per tramitar la integració a la xarxa d’escoles públiques.
Al llarg de la seva història l’Escola ha format part de l’associació de Mestres Rosa Sensat, Coordinació Escolar i Col·lectiu d’Escoles per l’Escola Pública Catalana, assumint els punts de la reivindicació per l’Escola Pública: laica, gratuïta, catalana, democràtica i oberta a tothom.
A més, forma part de la Xarxa d’escoles públiques de la Generalitat de Catalunya des del juny de 1988, amb el nom d’Escola Pública Llebetx; actualment, Escola Llebetx.
Divendres començaran els actes a les 19.30 amb una cercavila que sortirà des de la plaça Adarró, amb la Xaranga Atiliks, a les 20.30 hi haurà al pati de l’escola la presentació del conte La nena de Darró, a les 21.30 sopar de germanor i a partir de les 22.30 hi haurà ball amb Jordi Gómez i més tard amb el DJ Temillas.
La nena de Darró està signat per Bienve Moya i les il·lustracions són de Vero León i partint de la ubicació de l’escola fa referència a l’antic assentament d’Adarró, ja que al peu del turó de Sant Gervasi, on hi ha el Xalet del Nin, es troben les ruïnes de la vila iberoromana, indret d’importants troballes arqueològiques.
Tot i que les primeres descobertes foren l’any 1789, fins al 1956 no va començar la primera campanya d’excavacions, avui encara vigents, que han ocupat una gran extensió i que poden seguir a la banda nord de la via del ferrocarril, on també s’han trobat vestigis. No hi ha dubte que la medieval quadra d’Adarró era successora de la vila romana.
Els vestigis conservats pertanyen a un poblat ibèric de l’ètnia dels cossetans, que es va utilitzar entre el segle V i el segle I aC i també a una vil·la romana situada dins el territori de Tàrraco.