Breus respostes per a les grans preguntes
“No hi ha Déu. Ningú dirigeix l’univers”
Stephen Hawking és el científic teòric més icònic des de la segona meitat del segle XX, en part pels seus treballs matemàtics en Física teòrica, especialment pel seu estudi dels forats negres i del Big Bang com a origen de l’univers, i en part per la seva discapacitat motora manifesta a causa del ELA que va patir des de la seva joventut i que en res va afectar a la seva immensa capacitat intel·lectual. Va arribar a tenir 12 doctorats honoris causa, va ser membre de la Reial Societat de Londres, de l’Acadèmia Pontifícia de les Ciències i de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. Va ocupar fins a la seva jubilació la càtedra Lucasiana de Matemàtiques a la Universitat de Cambridge, la mateixa que havien ocupat anteriorment científics de la talla d’Isaac Newton o Paul Dirac. Són nombrosos els premis i distincions que ha rebut.
A més d’un gran científic, Hawking ha estat un gran divulgador. El seu llibre Breu història del temps: del Big Bang als forats negres va estar més de dues-centes setmanes a la llista de best-sellers del The Sunday Times. Molts dels seus lectors, no experts en ciència, van tenir dificultats per comprendre tot el seu contingut i Hawking va publicar una revisió molt més divulgativa: Brevíssima història del temps, que també va ser un èxit editorial.
Abans de la seva mort al març de 2018, Hawking estava treballant en el projecte d’un llibre que recopilés les seves respostes a les “grans” qüestions que se li plantejaven sovint i que oscil·laven més enllà del seu camp acadèmic. I el resultat és el llibre Breus respostes per a les grans preguntes. Jugant a rememorar el títol del seu llibre més famós, el llibre recull els últims pensaments de Hawkings respecte a les grans preguntes sobre l’univers. Amb la seva intel·ligència i humor característics, s’agrupen en quatre grans capítols: Per què estem aquí?, Sobreviurem, els humans?, La tecnologia ens salvarà o ens destruirà?, i Com podem progressar?
Alguns dels seus deixebles, companys acadèmics i la seva pròpia família van revisar els seus escrits fent una selecció per completar les pàgines d’aquest llibre que ha estat qualificat com una selecció de les reflexions més profundes, accessibles i oportunes, preses del seu arxiu personal. Es tracta, per tant, d’una declaració testamentària, alhora que divulgativa, de la visió científica i tècnica de Hawking sobre el futur de la ciència i de la humanitat. El llibre inclou textos introductoris de pensadors reconeguts, com Neil DeGrasse, Sir David Attenborough o altres grans noms de col·laboradors o amics del físic, i un text d’Eddy Redmayne, l’actor que va interpretar Hawking a The Theory of Everything.
A la Xarxa de Bibliteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres d’Stephen Hawking.