George Orwell, el último hombre de Europa

portadaEl passat mes de juny es van complir 115 anys del naixement d’escriptor britànic Eric Arthur Blair, conegut mundialment com George Orwell. Les seves dues novel·les crítiques amb el totalitarisme i publicades després de la Segona Guerra Mundial, Animal Farm (1945) i 1984 (1949) són, sens dubte, les seves obres més representatives, títols clau ja en la història de la literatura universal del segle XX.

Abans d’escriure aquestes dues obres, Orwell viatja a Catalunya. Ha esclatat la Guerra Civil Espanyola i vol participar en la lluita social contra el feixisme. Li sorprenen els conflictes de carrer entre els milicians anarquistes i els militants comunistes del PSUC que, al costat del Govern, han decidit sufocar les experiències anarquistes -per les que sent una especial simpatia- darrere d’un exèrcit unificat. S’enfronta a la temàtica de la revolució traïda a partir d’aquest Homenatge a Catalunya (1938), relat escrit en primera persona on narra la seva experiència com a milicià anarquista.

 

Avui us presentem com a novetat George Orwell, el último hombre de Europa, una obra que ofereixgeorge-orwell un retrat intimista d’Eric Blair, l’home, com a ésser humà, a partir de George Orwell, l’escriptor i faulista, respectant un exhaustiu ordre cronològic de la creació literària de l’autor, amb la finalitat de desxifrar l’evolució de les idees que fan d’Orwell un mestre de l’hermenèutica literària contemporània. L’objectiu central d’aquest llibre és oferir al lector un funcional mapa de viatge per les idees i els missatges de “L’últim home d’Europa” en haver sabut diagnosticar els grans mals d’Occident a la primera meitat del passat segle, encara vigents en la primera meitat del present.

Orwell inicia la seva carrera literària com un il·lusionat poeta que publica els seus primers versos als onze anys, per dirigir tot seguit la seva creació literària cap a l’article, el relat curt, l’assaig i la novel·la. Amb la seva obra Burmese Days (1934) aconsegueix fer-se un nom com a escriptor de Jesús Isaías Gómez Lópezmemòries crític amb l’Imperi, que aconsegueix la celebritat amb la seva faula satírica Animal Farm (1945), i es converteix en un dels noms cabdals del pensament modern amb la seva novel·la visionària Nineteen Eighty-Four que, en els nostres dies, segueix mantenint el tron del firmament de la distòpia política contemporània. El darrer home d’Europa va ser un dels títols que va pensar per a la seva obra 1984.

Jesús Isaías Gómez López, l’autor del llibre que us hem presentat, és professor titular de Filologia Anglesa a la Universitat d’Almeria, i especialista en literatura anglesa del segle XX, en ciència ficció i distòpies literàries, i en poètica contemporània en llengua anglesa.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres de George Orwell.

Spro_3