La literatura, des de dins

“Llegir és un acte creador particular i íntim. I, sobretot, és un acte. La música és l’embriaguesa i lliurar-se; la pintura és la contemplació; l’escultura és el tacte i l’admiració; el teatre, la dansa i el cinema són viure un somni que ens és donat…, però la literatura escrita demana una acció, l’acció d’una “màquina” lectora.
Llegir és únicament per a gent que cerca un espai privat de llibertat.”

 

portadaSuso del Toro, que va viure de la literatura (i que va viure i viu dins la literatura), reflexiona sobre la literatura com una experiència. L’experiència de qui llegeix i de qui escriu. El poder de la paraula. La literatura, des de dins.

 

En aquest assaig l’autor gallec fa un recorregut intimista per la literatura a través no només de la seva trajectòria com a escriptor sinó també com a lector. Ens explica, per exemple, com concep la literatura, quins han estat els seus anhels en el camp literari, de les manies i obsessions de l’escriptor, ens parla de quins autors l’han fet créixer i ha tingut o té com a referents així com un recorregut mínim per les lletres gallegues des de Rosalía de Castro a noms com Romero Otero Pedrayo, Eduardo Blanco Amor o Ricardo Carvalho Calero. En definitiva, una invitació a la literatura teixida amb les vivències, reflexions i anècdotes vitals d’un dels escriptors i intel·lectuals gallecs imprescindibles.

 

 

Suso de Toro (Santiago de Compostel·la, 1956)Suso és llicenciat en Art Modern i Contemporani. Guionista de televisió i col·laborador habitual en mitjans periodístics, ha publicat més de trenta llibres de narrativa, teatre i assaig, i ha rebut diversos premis literaris, entre els quals destaca el Nacional de Narrativa de les Lletres Espanyoles (2003).

 

Els seus llibres han estat traduïts a moltes llengües i han estat objecte d’estudi en universitats europees i americanes.

 

El 2014 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya i va rebre el Premi Internacional Joan B. Cendrós, concedit per Òmnium Cultural.

 

 

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres de Suso del Toro, i d’altres que us endinsaran en la creació literària i l’art d’escriure.

 

 

amb el suport de la generalitat

Spro_3