Meteorologia extrema: 150 anys de riuades, nevades, aiguats, sequeres i tempestes a Catalunya

La situació entre dos mars i dos continents, a cavall entre les zones climàtiques tropical i temperada, així com l’enorme varietat orogràfica, amb muntanyes de més de 3.000 metres a tocar de grans planes, fan de Catalunya un territori molt especial des del punt de vista meteorològic, un autèntic gresol si es té en compte la seva superfície, amb prou feina 32.000 quilòmetres quadrats. I una de les conseqüències de tot plegat és la reiteració d’aparició de fenòmens excepcionals.

fotos

El físic Jordi Mazón i el biòleg Marcel Costa, destacats divulgadors científics, han recopilat i explicat al portadallibre que us presentem avui, Meteorologia extrema: 150 anys de riuades, nevades, aiguats, sequeres i tempestes a Catalunya, 15 successos rellevants que han tingut lloc a Catalunya en l’últim segle i mig.

Sabrem les causes i les conseqüències de les nevades, els aiguats, les sequeres i les tempestes més famoses del país. Entre d’altres, les tràgiques riuades del Vallès i la gran nevada del dia de Nadal de 1962, l’aiguat que va assolar Montserrat el 2000, les mànegues i tornados de 2005, el flaix de calor de 2010… Malgrat tot lògicament destaquen els de dècades més recents perquè també és «dels que se’n té més informació», assumeix Mazón. «Hem procurat que fossin molt variats –prossegueix–. Si fos per recurrència del fenomen, hauríem omplert el llibre d’inundacions i sequeres».

El coautor, que és professor a la Universitat Politècnica de Catalunya, explica com a curiositat que en les primeres dècades del segle XX es va viure una certa regularitat atmosfèrica, mentre que els successos extrems es repeteixen assíduament entre el 1940 i el 1970. Malgrat que Catalunya no pateix ciclons devastadors com al Carib o l’Àsia oriental, la violència d’alguns dels fenòmens relatats al llibre és espectacular.

El meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri introdueix amb un pròleg senzill i molt entenedor el que es trobaran els lectors en llegir el llibre. Aquí podreu escoltar l’entrevista que Francesc Mauri va fer als coautors del llibre que us presentem avui, i també del llibre 100 qüestions per entendre el canvi climàtic, al seu programa Meteomauri:

Marcel Costa. Biòleg, compagina la docència de les ciències a l’Institut Obert de Catalunya i al Màster de Professorat de la Universitat Pompeu Fabra. Autor i coautor de llibres i articles de divulgació científica. És vocal de la junta directiva de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics.

Jordi Mazon. Físic i doctor en Ciències Físiques per la Universitat Politècnica de Catalunya i professor i investigador del departament de Física. Professor i autor de llibres i articles de divulgació científica. És president de l’Associació Catalana de Meteorologia.

autors

Si esteu interessats per la meteorologia, a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu tots aquests llibres que en parlen.

Spro_3