Robert Redford

redford_crop1533613681932.jpg_1970638775

El mític actor i director nord-americà Robert Redford ha anunciat que es retira del món del cinema en una recent entrevista a una publicació del seu país.

A punt de complir 82 anys, l’intèrpret considera que ja ha arribat el moment de jubilar-se. Amb l’estrena de la seva última pel·lícula, The Old man and the gun, en la qual encarna a un cèlebre lladre de bancs, aprofita per acomiadar-se de la seva carrera com a actor, tot i que deixa oberta la possibilitat de continuar treballant com a director.

Redford va néixer a Santa Mònica i va estudiar a l’institut Van Nuys de Los Angeles (Califòrnia), en el qual va formar part de l’equip de beisbol i on va conèixer Natalie Wood. Als 18 anys va caure en l’alcoholisme, potser pel fet de la mort de la seva mare.

Més tard va estudiar pintura a l’Institut Pratt de Brooklyn i va viatjar per Europa; a la tornada, va fer classes d’escenografia teatral i interpretació a l’American Academy of Dramatic Arts de Nova York i va decidir-se per l’actuació.

A finals dels anys ’50 va començar a actuar a la televisió, on va participar en sèries com Perry Mason o La dimensió desconeguda. També va participar en obres teatrals, on destaca la seva actuació a Descalzos por el parque de Neil Simon, paper que repetiria a la pel·lícula del mateix títol rodada l’any 1967 amb Jane Fonda.

CBS_PERRY_MASON_096_CONTENT_CIAN_611696_1928_1280x720_502366787640_612770_640x360 54cc033f0a5930502f5f6a54 image e1533639321227 300x169 - Robert Redford

Redford ha participat en pel·lícules de gèneres diversos com Las aventuras de Jeremiah Johson, El gran Gatsby, Los tres dias del Cóndor, Todos los Hombres del presidente o la premiada Memorias de África.

Redford va conèixer en Paul Newman l’any 1968 quan va co-protagonitzar amb ell el western Dos Hombres y un destino, on interpretaven als mítics pistolers Butch Cassidy i Sundance Kid. A aquella pel·lícula es va forjar una amistat que va durar fins a la mort de Newman l’any 2008.

Junts van protagonitzar un altre clàssic del cinema de timadors, El golpe, realitzada per George Roy Hill l’any 1973. El film va guanyar el Premi Òscar a la Millor Pel·lícula.

resizer

L’any 1980, Redford s’estrena com a director amb la pel·lícula Gente corriente. La pel·lícula va ser un èxit de crítica i públic i va rebre el Premi Òscar al Millor Director. La pel·lícula va obtenir quatre estatuetes en total.

Redford ha dirigit nou llarmetratges, dels quals destaquem Un lugar llamado milagro, Quiz show, Leones por corderos o La conspiración, que és la darrera pel·lícula que va dirigir l’any 2010.

Redford està vinculat a l’estat de Utah, d’on era originària la seva primera dona, i als anys ’60 va comprar els terrenys d’unes pistes de ski als quals va posar el nom de Sundance, en homenatge al seu personatge de la pel·lícula Dos Hombres y un destino.

Allà va impulsar la creació del Sundance Institute i del Festival de Cinema de Sundance. Una iniciativa que pretenia unir creadors per fomentar projectes de cinema independents.

El Festival es celebra les dues darreres setmanes de gener a Park City, prop de Salt Lake City, la capital de l’estat.

A l’espai de cinema us hem preparat una selecció amb moltes de les seves pel·lícules, tant com actor com a director.

Us deixem amb el tràiler del seu darrer treball, pendent d’estrena.

Súper 8