Akira fa 30 anys
El 16 de juliol de 1988, els cinemes japonesos estrenava Akira, l’adaptació del manga de Katsuhiro Otomo realitzada per ell mateix que estava destinada a canviar el cinema d’animació.
Any 2019. Neo-Tòquio és una ciutat construïda sobre les runes de l’antiga capital japonesa destruïda després de la Tercera Guerra Mundial. Japó és un país a la vora del col·lapse que sofreix contínues crisis polítiques. En secret, un equip de científics ha reprès, per ordre de l’exèrcit, un experiment per trobar a individus que puguin controlar l’arma definitiva: una força denominada “l’energia absoluta”.
Però els habitants de Neo-Tòquio tenen altres coses de les quals preocupar-se. Un d’ells és Kaneda, un jove pandillero líder d’una banda de motoristes. Durant una baralla, el seu millor amic, Tetsuo, pateix un estrany accident i acaba ingressat en unes instal·lacions militars.
Allà els científics descobriran que és el posseïdor de l’energia absoluta. Però Tetsuo, que no es resigna a convertir-se en un conillet d’índies, molt aviat es convertirà en l’amenaça més gran que el món ha conegut.
Aquesta és la premissa d’Akira, que no va arribar a Espanya fins 4 anys més tard. L’any 1990, l’Editorial Glénat va començar a publicar una edició en petit format i a color, versió feta per la seva publicació als Estats Units i el 1991 la cinta s’estrenava al Festival de Cinema de Sitges i l’any 1992 es va poder veure a les sales comercials, tot i que amb molt poques còpies.
L’estrena d’aquest anime, sumada a l’èxit de sèries televisives com Dr. Slump o Bola de Drac, van popularitzar el cinema d’animació japonès i el còmic manga a tot el món i, sobretot, atreure a la lectura de còmics a adults i també dones, doncs fins aleshores es considerava que llegir còmics era una activitat pròpia de nens.
Akira va ser una superproducció, va costar 7 milions de dòlars, que va obtenir excel·lents crítiques tant per la seva impactant història com pel seu impecable i imaginatiu estil visual.
En definitiva, es tracta d’una obra clau del cinema anime que ha influït en gran part del cinema d’animació i digital asiàtic dels anys noranta.
Al manga, apareix que Tokio havia d’acollir la celebració dels JJOO l’any 2020, però l’explosió nuclear que va destruir part de la ciutat ho fa impossible i la trama del còmic passa l’any 2019 i ara l’estadi olímpic abandonat alberga els secrets del Projecte Akira.
La casualitat ha fet que el COI decidís que Tokio acollís els JJOO l’any 2020. La coincidència, lluny d’espantar els organitzadors ha fet que utilitzin imatges de la pel·lícula en actes promocionals i per fer murals per cobrir les obres de millora que s’estan fent a alguns barris de la ciutat.
Trobareu la pel·lícula a la secció d’animació de l’espai cinema i el còmic a la còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona.
Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.