La Soledad de Anquetil

portadaAvui al Racó Ciclista de la biblioteca us presentem com a novetat un assaig sobre un altre dels grans del ciclisme, La Soledad de Anquetil, de Paul Fournel.

 

Jacques Anquetil (Mont-Saint-Aignan, 1934 – Rouen, 1987) va ser un dels grans ciclistes de tots els temps. No només per la seva fulgurant palmarès -cinc Tours, dos Giros i una Vuelta, i un bon nombre de clàssiques i altres curses per etapes-, sinó perquè el seu estil independent i aguerrit preconitza el ciclisme modern.
Amb tot això, la seva endogàmica i tòrrida vida sentimental, i les seves polèmiques declaracions a la premsa, com quan afirmava sense embuts que es dopava («cal ser un imbècil o un hipòcrita per imaginar-se que un ciclista professional que corre dos-cents trenta-cinc dies l’any pot aguantar sense estimulants»), li van conferir una aura de fascinació, ignomínia i misteri a parts iguals.
Si a la França de principis dels seixanta el país sencer es dividia entre els seguidors de Raymond Poulidor -el etern segon- i els d’Anquetil –l’enfant terrible, el dandi-, Paul Fournel ho tenia clar. L’escriptor de Sant-Étienne, actual president del OuLiPo, el Talleranquetilde Literatura Potencial en el qual han militat autors de la talla de Raymond Queneau, Georges Perec o Italo Calvino, va ser de molt jove un acèrrim fan del Caravelle i aspirava a seguir la estela del campió muntat amb la seva flamant bicicleta verda.
La solitud d’Anquetil, el seu personalíssim retrat del ciclista escrit des de la maduresa però evocant aquells anys de fascinació infantil, suposa un exercici de suplantació i imaginació portentós, alhora que un intent per desvetllar les claus del seu misteri com a ciclista i com persona.
Aquest assaig, que va obtenir el Premi Jules Rimet i el Premi Lire al Millor Llibre Esportiu de l’Any, és una bellíssima i lírica aproximació a un dels grans genis del ciclisme i al misteri que el va envoltar, que encara avui persisteix, molts anys després de la seva sobtada mort als cinquanta-tres anys.

 

Paul Fournel va néixer el 20 de maig de 1947 a Sant-Étienne. paul_fournelDesprés del seu pas per l’École Normale Supérieure de Saint-Cloud, es va dedicar a la investigació i a l’ensenyament, tot i que és com a editor -de Hachette o de Ramsey, entre altres prestigioses editorials- i escriptor on troba la seva veritable vocació.
De la mà de Raymond Queneau entra el 1972 a l’OuLiPo, el Taller de Literatura Potencial, grup d’experimentació literària «a la recerca de formes i estructures noves» del que seria secretari i, des de 2003, president.
Fournel ha escrit novel·les, poemes, llibres infantils, un dietari, relats, assaigs, i fins i tot un diccionari de ciclisme. La solitud d’Anquetil (2012), el seu personal retrat del gran ciclista francès, va obtenir el Premi Jules Rimet al Millor Llibre de l’Any i el Premi Lire al Millor Llibre Esportiu de l’Any, i va ser adaptat al teatre.

 

Spro_3