Galaxia Lucas: más allà de la fuerza de Francisco Javier Millán

DBLGALALUC1Aquesta setmana uns presentem com a novetat el llibre Galaxia Lucas: más allá de la fuerza de l’autor aragonès Francisco Javier Millán

A l’estiu de 1977, el món coneixeria la primera pel·lícula de Star Wars i, després d’ella, un cineasta obstinat a treballar al marge de la indústria, que canviaria la manera de veure i gaudir el cinema.

Quaranta anys més tard, aquest llibre es presenta com la retrospectiva més completa sobre Lucasfilm, una productora que ha posat en imatges universos fantàstics com els d’Indiana Jones, Dentro del Laberinto o Willow. Un repàs a totes i cadascuna de les pel·lícules, sèries de televisió i altres productes de la companyia de George Lucas.

Aquells que no associïn el nom de Lucas amb res més enllà de Star Wars tenen una cita obligatòria amb aquest llibre. I els que hagin seguit una mica més la seva trajectòria… també, ja que en aquest volum trobem un magnífic exercici de recerca entorn de la figura de George Lucas en totes les seves facetes: de visionari a creador, productor, director, melòman i així fins a un llarg etcètera.

Industrial Light & Magic, una de les empreses més rellevants i del panorama d’efectes especials, i Lucasfilm Ltd tindran també un paper important en aquesta història.

DBLGALALUC1_1

L’obra combina, en ordre cronològic, aspectes de la biografia personal de Lucas (alguns claus, com el greu accident que va sofrir en 1962 i que va acabar acostant-ho a la filosofia i la història) amb els seus treballs. Al llarg del text també trobarem detalls de la seva relació amb Francis Ford Coppola (de qui va ser becari) i Steven Spielberg i el gratificant que està unió resultaria.

El llibre es divideix en capítols els títols dels quals destaquen una obra en qüestió, per entrar després en detalls al llarg dels diferents subtítols en els quals s’organitzen.

Així trobarem capítols obligats com THX1138 (1971), American Grafiti (1973) o els dedicats a cada episodi de Star Wars (i alguns derivats com “Star Wars edicions especials”) i Indiana Jones, però també uns altres més específics com, per exemple, Powaqqatsi (1988) o Assassinats a la ràdio (1994).

Francisco Javier MillánFrancisco Javier Millán (Saragossa, 1975) va estudiar la diplomatura de Documentació a la Universitat de Saragossa.

L’any 2000 s’estrena al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges el llargmetratge  Perseus: La semilla humana, una aventura espacial inspirada en les sèries de televisió Star Trek i Babylon 5.

Després de la mateixa s’embarca en la realització d’En silencio, al costat del guionista i dramaturg Miguel Ángel Mañas. L’acció de la pel·lícula transcorre en un convent on succeeixen estranys fenòmens paranormals. La seva estrena seria el 2006 al Festival de Cinema Fantàstic Rojo sangre de Buenos Aires.

Mentre s’especialitza en la producció i realització de grans esdeveniments, funda “Impacto Producciones” en 2007, empresa en la qual produirà un bon nombre de curtmetratges i documentals, alguns d’ells amb gran calat internacional.

Un any després actuarà com a productor local en els esdeveniments externs de la “Tribuna del Agua” de l’Expo 2008 a Saragossa, per després desenvolupar el curtmetratge Amores Ciegos d’Marisé Samitier. Amb aquest treball es converteix en el primer productor aragonès finalista en la carrera per les nominacions als Oscar en 2012.

La seva passió per la comunicació i la divulgació cinematogràfica el porta a Ràdio Ebro, on presenta durant tres anys, un espai dedicat a les estrenes setmanals. El 2012 es converteix en el crític de cinema de capçalera d’Aragó Ràdio, la ràdio autonòmica d’Aragó, coordinant des de llavors la secció cinematogràfica del programa “Escúchate”.

lucas2

És un dels redactors habituals de la revista Versión Original i també col·labora esporàdicament a RNE, RAC1, Punto Radio i EsRadio, i en canals de televisió com 8TV a Catalunya; a més de presentar ponències sobre bandes sonores i sèries de televisió.

El 2015 va publicar el llibre Generació Goonies: Els anys daurats de la productora Amblin, primera obra escrita al món sobre Amblin Entertainment, companyia creada per Steven Spielberg arran de l’èxit de ET el Extraterrestre. El llibre forma part de la col·lecció dedicada al cinema i la nostàlgia de Diàbolo Edicions.

En Francisco estarà a la Biblioteca Armand Cardona el pròxim dimarts 9 de gener a les 18:30h per parlar sobre el llibre i l’univers de Lucasfilms.

Us deixem amb un vídeo de l’autor presentant el llibre i convidant-vos a la presentació!

Súper 8