Cinema de dones

635951772255283515-1618581944_director-spotlight

Com ja és habitual, la setmana del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, les biblioteques dediquem part dels nostres esforços a visibilitzar la feina de les dones en diferents camps artístics com la literatura, els còmics, la música i també el cinema.

Enguany, les cinc novetats que tenim al nostre Espai de Cinema corresponen a cinc dones realitzadores.

Hacia las alturas/Baila, chica, baila de Dorothy Azner. Considerada com la “primera dona directora de Hollywood”, Dorothy Arzner va ser, de fet, l’única dona directora, al costat d’Ida Lupino, del Hollywood clàssic. Aquesta circumstància la va convertir en una rara avis i va fer que tradicionalment s’hagi valorat potser més la seva figura pionera que les seves pel·lícules. Aquest pack recull les seves dues úniques col·laboracions amb els estudis RKO. Considerats per molts com els seus films més interessants, Hacia las alturas -segon film de Katharine Hepburn- i Baila, chica, baila, són dues peces francament suggestives que realment estudien els personatges femenins des d’una òptica diferent de la del Hollywood tradicional.

Girlhood de Céline Sciamma. Per Marieme la vida és una successió de prohibicions. Se sent atabalada per la seva família, per l’escola i per la implacable llei dels nois del barri. Però la seva vida canvia quan coneix a un grup de noies d’esperit lliure. Llavors canvia el seu nom, la seva manera de vestir i abandona l’escola per ser acceptada al grup. Convertida en la Vic, abraça el codi del carrer on es barregen violència, amistat i llibertat.

La novia de Paula Ortiz. Adaptació de Bodas de sangre de Lorca. Des de petits, Leonardo, el nuvi i la núvia han format un triangle inseparable, però quan s’acosta la data de les noces les coses es compliquen perquè entre ella i Leonardo sempre hi ha hagut una mica més que amistat. La creixent tensió entre tots dos és com un fil invisible que no es pot explicar, però tampoc trencar.

arzner girlhood_311027 novia

Mil noches, una boda de Marie Amachoukeli-Barsacq i Claire Burger. Tot i que l’Angélique té ja 60 anys, li segueixen agradant la diversió i els homes. A la nit, per guanyar-se la vida, els fa beure en un cabaret proper a la frontera alemanya. Amb el temps, els clients escassegen i accepta casar-se amb un assidu, Michel. Retrat d’una dona lliure que ha triat viure la seva vida al marge de la societat convencional.

Tots els camins de Déu de Gemma Ferraté. Es tracta d’una òpera prima que ens descobreix el Judes més emotiu i espiritual. Una bella evocació de l’amistat i la culpa protagonitzada per Marc García-Coté (El sexo de los ángeles, BCN Nit d’Estiu), Oriol Pla (Animals, Truman) i la col·laboració especial del guanyador del Goya al Millor Actor Revelació Jan Cornet (La piel que habito). És una pel·lícula del col·lectiu Niu d’Indi

mil noches tots_els_camins_de_deu-909685323-large

També tenim com a novetat el llibre Construyendo una mirada propia: mujeres directoras en el cine español : de los orígenes al año 2000 publicat per l’editorial Sintesis.

En aquesta obra s’ha realitzat un exercici de memòria històrica que vol fer justícia a la labor, treball i creació de les dones en l’audiovisual espanyol, tantes vegades ignorades, així com un estudi crític de les diverses cinematografies, poètiques, estètiques i creacions d’aquestes directores. Per a això, es parteix d’una estructura panoràmica de cada una de les directores i a continuació es fa una anàlisi de la seva obra on s’estudiaran la filmografia i el desenvolupament de les relacions intergeneracionals i el desenvolupament professional de les dones en la indústria audiovisual espanyola.

A l’espai de cinema trobareu també una selecció de fons cinematogràfic de dones directores. Si voleu saber més, us recomanem el recorregut cinematogràfic ‘Amb mirada de dona’, elaborat pels companys del Prestatge de Cinema de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Us deixem amb el vídeo que va realitzar el Festival de Sant Sebastián per promocionar la retrospectiva que van dedicar a la pionera Dorothy Arzner a l’edició de 2014.

Súper 8