Centenari Will Eisner

WEB_ONLY_WE_cent_logo_600dpi-thumb-400x303-307

will_1970sEl 6 de març de 1917 naixia a Brooklyn, Nova York William Erwin Eisner qui amb el temps arribaria a ser un influent historietista nord-americà. Va crear el famós personatge The Spirit i va popularitzar el concepte de novel·la gràfica a partir de 1978. A més de la seva carrera com historietista, Eisner va ensenyar les tècniques del còmic a l’Escola d’Arts Visuals de Nova York, i va escriure dues obres fonamentals sobre la seva creació: El còmic i l’art seqüencial (Comics and Sequential Art, 1985) i La narració gràfica (Graphic Storytelling and Visual Narrative, 1996).

Eisner, fill d’una família d’origen jueu, va passar la seva infància i joventut a Nova York. Mentre estudiava en l’institut va col·laborar amb el seu amic Bob Kane (futur creador del personatge de Batman) a la revista escolar. Al 1936 va entrar amb ell a formar part de l’equip de la revista WOW What a Magazine!, dirigida per Samuel “Jerry” Iger. En tancar la revista, Eisner es va associar amb “Jerry” Iger per fundar el Eisner-Iger Studio, cèlebre taller que va produir nombrosos còmics per a l’estranger i per a editorials nord-americanes de revistes i va comptar amb autors com el ja mencionat Bob Kane i Jack Kirby.

thespiritL’estudi va durar dos anys i quan es va dissoldre, Eisner continuà dibuixant ‘comic-books’ i experimentant amb nous formats. Va ser durant aquest temps quan va crear el personatge que el portaria a la fama The Spirit que va veure la llum el 2 de juny de 1940. The Spirit és la història d’un detectiu emmascarat, Danny Colt, un heroi sense superpoders que protegeix del crim als habitants de la ciutat imaginària Central City.

Al mateix temps que dibuixava The Spirit, Eisner va fundar la American Visuals Corporation, empresa dedicada a la creació de còmics, vinyetes humorístiques i il·lustracions, que aviat va absorbir la major part del seu temps, apartant-li de la creació. Només quan l’editor holandès Olaf Stoop va reeditar The Spirit, al començament dels anys 70, renovant l’interès per l’obra de Eisner, aquest va tornar a interessar-se per la historieta.

El 1978, Eisner comença a publicar amb regularitat el que denomina novel·les gràfiques: Contracte amb Déu (1978) que narra quatre històries sobre la vida en el Bronx en els anys 30; la paràbola de ciència-ficció Vida en un altre planeta (1979), les semi-autobiográfiques El somiador (1986) i Viatge al cor de la tempesta (1991) i els aguts anàlisi sobre la vida moderna L’edifici (1987) i Invisible People (1991-92), per citar només algunes.

La seva darrera obra abans de morir va ser La conspiració (2005).

la avenida  01204300101_G 01204301701_g conspiracion

Els actes més destacats del centenari d’Eisner seran tres. La primera ‘Will Eisner génie de la bande dessinée americaine’ es podrà veure al museu de la bande dessinée d’Angoulême fins al 15 d’octubre, la segona ‘WILL EISNER: The Centennial Celebration 1917-2017’ estarà a la Society of Illustrators de Nova York fins al 3 de juny i la tercera tindrà lloc durant el Saló del Còmic de Barcelona que es celebra entre el 30 de març i el 2 d’abril.

La presència de Will Eisner al Saló era un fet habitual. Hi havia comparegut des dels seus inicis el 1981 i el continuà visitant fins el 2003, a l’avançada edat de 86 anys i poc abans de la seva defunció. Les seves novel·les gràfiques havien figurat en diverses ocasions al palmarès del Saló. La primera el 1984, quan l’obra A life force va guanyar el premi al millor còmic internacional. Més tard, als anys ‘90, també La avinguda Dropsie (1996) i Contracte amb Déu (1998) obtindrien una nominació a la millor obra estrangera.

Així mateix, The Spirit, el famós antiheroi creat per Eisner, havia sigut protagonista al Saló en dues ocasions. La primera el 1990, quan amb motiu del seu 50è aniversari el Saló li va dedicar una exposició. 15 anys més tard, el 2015, el Saló li tornava a retre homenatge amb l’exposició «The Spirit: 75 anys a Central City», amb motiu del 75è aniversari del personatge.

A la comicteca de la Biblioteca trobareu exposat tot el fons de l’autor: Will Eisner

Al 2006, Frank Miller, també un reconegut autor de còmics, va dirigir l’adaptació cinematrogràfica de The Spirit, seguint l’estètica dels seus films anteriors Sin City i 300, adaptacions de dues de les seves novel·les gràfiques. Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Súper 8