El imperio del algodón

portadaEl cotó és tan omnipresent com per ser gairebé invisible, tot i què la comprensió de la seva història és clau per entendre els orígens del capitalisme modern.

El llibre que us presentem avui com a novetat, El imperio del algodón: una historia global de Sven Beckert, explica la història de com en un temps notablement breu, els empresaris europeus de la indústria manufacturera més important del món i els homes d’Estat de les potències que s’hi recolzen van fer canviar el món amb la combinació de l’expansió imperial i el treball esclau amb noves màquines i treballadors amb salaris baixos.

Aquesta és una història d’oficis antics. Comença molt abans de l’arribada a la xarxa de producció de la màquina, en la dècada de 1780, amb els homes esclavitzats i habilitats a l’Àsia, i que es va combinar amb l’expropiació de terres a les Amèriques i l’esclavització dels treballadors africans per remodelar de manera crucial la regnes dispars de cotó que havien existit durant milers d’anys. I explica com el capitalisme industrial va donar a llum a un imperi, i com aquesta força va transformar el món.

L’imperi de cotó va ser, des del principi, un punt de suport de la constant lluita global entre els esclaus i els propietaris de les plantacions, comerciants i homes d’Estat, treballadors i propietaris de les fàbriques. Beckert deixa clar com aquestes forces han portat al món del capitalisme modern, incloent la gran riquesa i les desigualtats inquietants amb les que convivim nosaltres avui. El resultat és un llibre tan inquietant que és aclaridor: un llibre que teixeix brillantment la història de cotó fins arribar a existir l’actual món global.

esclaus i cotoEns van educar en una visió de la història que presentava l’auge de la civilització industrial com un dels cims del progrés humà on el cotó, la indústria més important del món fins a 1900, tenia el paper dominant en aquesta epopeia del capitalisme. Sven Beckert, professor d’Història de la Universitat de Harvard, ens mostra ara la cara oculta d’aquest procés i denúncia com aquest auge es va assentar en una explotació inhumana dels esclaus en les plantacions, que va impulsar l’expansió del domini imperial del món, i dels treballadors a les fàbriques.

Beckert, ens diu Thomas Bender, ha culminat una svenobra extraordinària, investigant en arxius de tots els continents per construir un relat que ens arriba amb una prosa fascinant i uns arguments clars i convincents. Daniel Walker Howe, professor emèrit de la Universitats d’Oxford i de Califòrnia, afirma: «Aquest llibre hauria ser llegit apassionadament, no només pels especialistes i els estudiants, per sinó també pel públic lector intel·ligent».

Sven Beckert és professor d’Història d’Amèrica a la Universitat de Harvard. Doctorat a la Universitat de Columbia, és autor d’una gran producció en història política, social i econòmica del capitalisme. Ha rebut nombroses distincions i premis, entre els que figuren els de la Harvard Business School, el Dorothy i Lewis B. Cullman Center per Acadèmics i Escriptors de la Biblioteca Pública de Nova York i el Centre Charles Warren d’Estudis en Història d’Amèrica. A treballat també a l’American Council of Learned Societies i al John Simon Guggenheim Memorial.

Spro_3