‘RUEDA: Festival Internacional de Cinema Ciclista’ a Barcelona

Festival RUEDAEntre el dijous 1 i el diumenge 4 d’octubre es celebrarà a Barcelona la primera edició del Rueda: Festiva Internacional de Cinema Ciclista, que tindrà la seva base d’operacions al cinema Zumzeig, al carrer de Béjar del districte de Sants.
Des de la biblioteca Armand Cardona, concretament des del seu @RacoCiclista, volem fer-ne difusió d’aquesta iniciativa cultura al voltant de la bicicleta i el ciclisme des de totes les seves diferents vessants.

El festival Rueda, en paraules dels seus organitzadors al diari Ara, “neix amb l’objectiu de recollir totes les representacions que envolten l’univers simbòlic de la bicicleta en un moment en què la velocitat es redueix, les ciutats es pacifiquen i la bicicleta guanya espais i transcendeix l’objecte mecànic dels pinyons”.
Pretén captar aquest moment, unir mirades, projectar un nou temps, ser l’escenari d’aquesta densitat cultural i recollir totes les representacions que envolten l’univers simbòlic de la bicicleta; “neix ni mes ni menys que per posar un altre maó a la catedral de les bicicletes”.

Entre els títols seleccionats per a la primera edició destaquen els documentals Rising from ashes, de T. C. Johnstone, For the love of mud, de Benedict Campbell, i Slaying the badger, de John Dower, a més d’altres títols com Unreal, Bicycle o The rider & The wolf, entre d’altres.

Rising from Ashes és un documental que narra la trobada de dos mons, quan la llegenda del ciclisme Jock Boyer es muda a Rwanda per ajudar a un grup de supervivents del genocidi a aconseguir el seu somni, el de tenir un equip nacional propi. En un viatge a contra corrent tant Jock com l’equip troben un nou propòsit que és el renéixer de les cendres del passat. La bicicleta es converteix així en una eina que ajuda a ressorgir tota una nació.

For the Love of Mud és un llargmetratge documental que il·lustra la bellesa del ciclocròs. Un curiós híbrid de carreres d’hivern, que va arribar molt abans que la bicicleta de muntanya. El documental dirigit per l’artista multidisciplinari britànic Benedict Campbell captura la comunitat primitiva del cros, des dels novells a les estrelles de rock; que participen actualment estan vivint el renaixement d’aquest esport.

Slaying the badger. Abans de l’arribada de Lance Armstrong, estava Greg LeMond, com el primer, i a dia d’avui (després de la despossessió dels títols d’Armstron) l’únic nord-americà a guanyar el Tour de França. LeMond repassa el Tour de França de 1986 durant el qual el seu amic, company d’equip i mentor Bernard Hinault, va prometre ajudar-lo en la seva primera victòria. Però es va demostrar que un esport que pretén ser d’equip, realment és individual. Hinault també té alguna cosa a dir, així com altres implicats en el conflicte, que deixaran veure la rivalitat, el requeriment físic i els condicionants i interessos que envolten el Tour. Un gran nombre d’imatges d’arxiu complementen comentaris sincers per oferir una mirada penetrant d’un esport que mai va ser innocent.

El 4 d’octubre, el darrer dia del festival, l’activitat es traslladarà la Base Nàutica de la Mar Bella per celebrar un mercat, activitats per a la canalla, ‘street food’ i una competició per equips mixtos.

Aprofitem per recordar-vos que al @RacoCiclista de la biblioteca Cardona podeu trobar tot un fons especialitzat en la bicicleta i el ciclisme, en les seves diferents accepcions, on trobareu moltes de les novetats literàries aparegudes darrerament.

Spro_3