Bicibíblios

Cartell bicibíbliosPer commemorar l’any de les biblioteques l’escriptor Rafael Vallbona i les biblioteques de Catalunya, amb la col·laboració de Cap Problema, duran a terme del 8 al 13 de juny, BiciBiblios, un viatge a la recerca de llibres i lectors. Serà un recorregut en bicicleta pel país fent cada final d’etapa en una biblioteca, on hi haurà una trobada amb lectors per parlar de llibres de viatges i del viatge com a coneixement.
La ruta començarà a Puigcerdà i tindrà com a finals d’etapa Sant Joan de les Abadesses, Banyoles, Blanes, La Garriga, Barberà del Vallès i Vilassar de Dalt; en total uns 400 quilòmetres amb una Brompton preparada pel taller de Cap Problema, botiga especialitzada en aquest tipus de bicicletes.
L’autèntica essència del viatge és la de transformar-nos. Per què el viatge tingui sentit com a tal no podem ser els mateixos en sortir de casa que quan hi tornem. El viatge canvia la nostra perspectiva del món i de la gent, ens treu prejudicis i ens obre la ment. És aquesta la transmutació que ha d’operar en nosaltres. Si ho fem així esdevenim viatgers en el sentit més humanista del terme. Si ens limitem a veure els llocs que visitem i els qui l’habiten com una col•lecció de postals som simples turistes. On viatjar i en quines condicions són preguntes a les que ens responen les guies. ‘Amb quina actitud’ i ‘per entendre què’, són preguntes complexes a les quals només en podrem respondre nosaltres mateixos un cop hem tornat. La literatura de viatges ens aporta el coneixement crític d’aquells que han viscut una experiència similar.

BiciBiblios cardona
“Els ciclistes són adolescents en plena descoberta de la vida”, diu l’antropòleg Marc Augé. No hi ha dia de bicicleta que no sigui un somni aconseguit, un retorn a la natura. És un sentiment de felicitat vitalista i reflexiu a la vegada. El viatge en bicicleta te un doble sentit: interpel•lar-se sobre els llocs i la gent, però també fer-ho sobre el mitjà i reflexionar sobre la interactuació d’ambdós factors. No és el mateix viatjar en cotxe que fer-ho en bici. No es veu el mateix, no s’escolta el mateix, no s’olora ni se sent el mateix: és un viatge diferent. Amb la bicicleta es cartografia el territori.
A cada trobada l’autor/viatger encetarà l’exposició relatant l’experiència del dia. I a partir d’aquí sortiran temes, llibres, experiències; i cada xerrada serà diferent.
I això no acabarà aquí. Seguint el viatge i les trobades amb els lectors, un equip rodarà un documental sobre BiciBiBlios que es presentarà al Festival de Cinema de Viatges en bicicleta de París.
A més, un cop acabat el viatge l’autor escriurà un llibre sobre el mateix que s’editarà en versió digital per ser prestat al servei e-biblioteques de lectura pública digital.
Bicibiblios es presenta el dimecres dia 3 a la invitacio_bicibibliosBiblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú. La cap del servei de biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, el president de la Unió ciclista de Vilanova, Antoni Palacios, el manager general de Cap Problema, Dani Milian, el bibliotecari, Francesc Moreno i el factor d’aquest projecte, Rafael Vallbona, us conviden a venir a parlar de bicis i de viatges, que és com dir del coneixement a pedals.
Escalada Montjuïc.Duran l’acte també es presentarà el llibre Escalada a Montjuïc 1965-2007, l’ascens de la ciutat. Aquest llibre és una crònica dels quaranta-quatre anys de vida d’una cursa ciclista que va mostrar al món les primeres imatges panoràmiques de Barcelona i que va fer que moltes celebritats de l’esport, com Eddy Merckx, se n’enamoressin. Una cursa encapçalada per Joaquim Sabaté i Dausà, president de l’Esport Ciclista Barcelona, que esdevingué un referent, juntament amb la Volta a Catalunya, dins del calendari ciclista internacional.
La biblioteca Armand Cardona Torrandell té una especial sensibilitat pel ciclisme, i un exemple d’això és el seu Racó Ciclista, un dels pocs del seu gènere, que conté un gran nombre de documents relacionats amb la bicicleta. A més, recentment ha creat un compte a Twitter des d’on dinamitza les diferents accions que realitza el Racó: @RacoCiclista.

Spro_3