‘L’altra’ de Marta Rojals

PortadaAquest mes de febrer la novetat del mes que ens cedeix la Llibreria Llorens és la novel·la L’altra de la Marta Rojals.

L’Anna va debutar com a escriptora el 2010 amb la novel·la Primavera, estiu, etc. on ens parla de la vida d’una jove que, després de quedar-se sense feina i sense parella, torna al poble on va créixer, fet que li farà replantejar-se moltes coses.

A L’altra, Marta Rojals se centra en l’Anna, Annona, la Nona, un personatge que s’acosta als 40 amb una feina de dissenyadora gràfica, autònoma, a la que va arribar per accident. En Manel, el Nel, el Nelet, la seva parella, que al mateix temps està tan a prop i tan lluny. Una relació plena de necessitat i de ràbia soterrada.

De sobte, les coses comencen a canviar. Una inquilina imprevista que apareix al pis de Gràcia, propietat del tiet del Nel; una família que exigeix, la crisi que ofega, una transformació vital que s’imposa. L’Anna, de ment quadriculada, necessita poder equilibrar les coses, recalcular la trajectòria per poder continuar amb la seva vida cuirassada. Es necessari un canvi. Un fill? Emigrar? Aleshores apareix en Teo, un noi vint anys més jove, que es troba tan fora de lloc com l’Anna.

L’altra és un text actual, on els avenços tecnològics com el Facebook i el Whatsapp han substituït altres maneres de comunicar-nos i potser, al contrari del que ens pensem, ens ajuden a comunicar-nos menys o fer-ho pitjor.

La novel·la compta amb uns personatges, històries, relacions, i referents culturals fàcilment identificables per la generació que ara està entre els 30 i els 40 anys. A diferència de Primavera, estiu, etc., es nota que L’altra és una novel·la més pensada, més elaborada, amb fragments textuals més recargolats…més madura, potser, però també una mica menys fresca.

L’autora s’ha volgut distanciar de la seva primera protagonista, l’Èlia, amb la que compartia professió i procedència. Ha passat de la primera persona, a escriure en la tercera i aquest plantejament suposa uns canvis en la forma de la novel·la, com ja hem dit, molt més treballada.

La BromptonCafè

 Marta Rojals (La Palma d’Ebre, 1975) és arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya on s’especialitza en teoria, història i crítica, la qual cosa li permet traduir i editar publicacions d’arquitectura, la coartada perfecta que li permet de penjar ràpidament els plànols i descobrir que un altre món és possible a l’altre cantó del totxo. Actualment és traductora i editora.

Aquest mes de gener, la Marta, col·laboradora habitual del diari electrònic Vilaweb, s’estrena escrivint relats a la revista L’avenç. Cada mes en publicarà un de nou, la sèrie s’anomenarà ‘Replay’ i parlarà de mudances.

La Marta Rojals ha decidit mantenir el seu anonimat i no concedeix entrevistes televisades, ni fotografies ni rodes de premsa. Ara bé, podeu seguir algunes converses amb ella mitjançant entrevistes a alguns diaris com l’Ara o la revista Núvol. I també es força activa a Twitter!

Súper 8