Segundo de Chomón 1903-1912 : el cine de la fantasía

Fa poc us parlàvem d’un dels grans genis del cinema, George Méliès. Avui li toca el torn al seu homòleg espanyol, el cineasta aragonés Segundo de Chomón, que va ser un dels pioners del cinema al nostre país.

PortadaAquest DVD que ara us presentem, i que podeu trobar com a novetat a l’espai de cinema, recupera 31 dels 105 títols que componen la col·lecció del cineasta de la Filmoteca de Catalunya. Amb música original de Joan Pineda i coeditat amb Cameo, ha estat guardonat com a millor DVD de l’any al festival “Cinema Ritrovato” de Bologna el 2011.

Els títols inclusos abasten des dels seus primers assajos a Barcelona als exemples més representatius de les seves imaginatives propostes sota la disciplina de Pathé, passant per les primeres miniatures acolorides i les pel·lícules a imitació de Méliès, fins a les fantasies desbordants plasmades gràcies a tècniques innovadores com el pas de manovella, l’animació amb ninots, les ombres xineses…

Per descomptat, inclou aquesta obra cabdal de l’humor i la fantasia que és L’hotel elèctric (1908).

El DVD també va acompanyat de un llibret de 100 pàgines amb un text de Joan M. Minguet, “Segundo de Chomón: Más allá del cine de las atracciones”.

Segundo de ChomónSegundo de Chomón va néixer a Terol l’any 1871 i va ser fotògraf, inventor d’efectes especials cinematogràfics, operador de càmera, pintor, productor, guionista i director de cinema. Va ser un dels pioners més destacats dels primers anys del setè art i va treballar a Barcelona, París i Torí per les les principals productores del món: Pathé Frères i Itala Film.

Va començar la seva trajectòria a Barcelona l’any 1902, i en poc temps es va convertir en un dels tècnics més importants de la Pathé Frères, des d’on va contribuir a la consolidació del primer llenguatge cinematogràfic lligat a la màgia i a la fantasia. Aviat el van cridar des d’Italia, on va participar en la mítica Cabiria (1914) de G. Pastrone.

També va contribuir a la creació d’una indústria nacional espanyola de cinematografia, amb les seves etapes barcelonines i les seves pel·lícules d’abast popular: melodrames, sarsueles, drames històrics i comèdies. En resum, es tracta d’un dels més importants cineastes internacionals per la seva contribució al desenvolupament de l’art cinematogràfic en l’etapa muda, que va treballar pels més importants directors i productors d’aquella època a França, Itàlia i Espanya.

Súper 8