‘4 Lions’ de Christopher Morris

PosterAquesta setmana podeu trobar entre les novetats de l’espai de cinema de la Biblioteca Armand Cardona la pel·lícula 4 Lions.

Dirigida per Christopher Morris, conegut a Gran Bretanya per la seva tasca a la televisió a programes com ‘The Day Today’, ‘Brass Eye’, ‘Jam’, ‘Nathan Barley’, i pel seu sentit del humor transgressor i provocador.

La pel·lícula, que va guanyar el premi BAFTA al director revelació, ens explica la història d’uns terroristes islàmics una mica maldestres. Pel seu debut a la gran pantalla Morris tria fer comèdia d’una cosa tan difícil com el drama de la guerra i d’una realitat totalment contemporànea.

Omar (Ahmed), un musulmà radical de nacionalitat anglesa, ha creat una cèl·lula terrorista de la qual formen part el seu germà Waj (Novak), un noi molt simple, Barry (Lindsay), un extremista que odia als blancs, i Fessal (Akhtar), un aprensiu fabricador de bombes.

MChris Morrisentre que Omar i Waj estan a Pakistan en un camp d’entrenament mujaidín, Barry recluta a Hassan (Alí), un aspirant a raper. Quan Omar torna a Gran Bretanya, porta amb si un pla: un atac suïcida amb bomba contra un objectiu occidental insòlit.

4 Lions s’inspira en grans pel·lícules com còmiques com El gran dictador de Chaplin,  i Ser o no ser de Ernst Lubitsch que parodiaven el nazisme o Teléfono rojo:¿volamos hacia Moscú? d’Stanley Kubrick que parodiava la paranoia comunista dels EE:UU. Però al film de Morris també hi podem trobar elements típics de les pel·lícules dels Monty Phyton com La vida de Brian.

La pel·lícula ataca el fonamentalisme islàmic fent broma de molts dels seus aspectes com la manipulació ideològica o la degradació de la dona, però tampoc es salva el model d’integració del Regne Unit i la policia britànica i els mètodes antidemocràtics que fan servir als interrogatoris…

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula. Podeu reservar-la!

Súper 8