‘Pensar el siglo XX’ de Tony Judt

Pensar el siglo XXPensar el siglo XX és la darrera obra publicada pel desaparegut Tony Judt, escriptor i un dels mestres de la historiografia contemporània. Es tracta d’un brillant document que serveix per analitzar i entendre les principals idees modernes que van dominar Occident durant aquesta centúria.

Editat per Taurus, es presenta com una sèrie de converses realitzades entre Judt i el seu amic Timothy Snyder, historiador. El projecte va sorgir a finals de 2008, poc després que a Tony Judt li diagnostiquessin una malaltia neurològica degenerativa, la ELA, que el 2010 acabaria amb la seva vida. Varen parlar de la seva vida, dels seus llibres, del segle XX, del que significa ser historiador, de la tasca dels intel·lectuals, de la elusiva presència de la condició jueva de Judt en el seu treball. Amb tot el material, enregistrat digitalment, Snyder va realitzar la versió final on va decidí que cada capítol s’iniciés amb un fragment de la narració que Judt va anar fent de la seva vida; després ho complementà amb la conversa entre ambdós historiadors.
Pel propi Syder “el llibre es mou entre la vida de Tony i algunes de les fites més importants dels pensament polític del segle XX: l’Holocaust vist com a jueu i com a qüestió germana; el sionisme i els seus orígens europeus; l’excepcionalisme anglès i l’universalisme francès; el marxisme y les seves temptacions; el feixisme i l’antifeixisme; el renaixement del liberalisme com ètica a Europa de l’Est, i la planificació social a Europa i als Estats Units”.

Segle XX

Tony Judt, nascut a Londres el 1948, era fill de pares jueus. Emigrat a Irlanda Tony Judtdel Nord, va anar a la King’s College de la Universitat de Cambridge, on es graduà en història el 1969 i doctorà el 1972, després de passar un any a l’École Normale Supérieure de Paris. Va donar classes a les universitats de Cambridge, Oxford, Berkeley y Nueva York, on ocupà la càtedra d’Estudis Europeus. Escriptor i historiador especialitzat en la història social de l’Europa de la segona meitat del segle XX, entre els seus treballs en destaquen els següents, que podeu trobar a les Biblioteques municipals de VNG:

Una reflexió d’allò més encertada sobre la necessitat de la perspectiva històrica i de les consideracions morals en la transformació de la nostra societat. Al recuperar el millor de la vida intel·lectual del segle XX, obre el camí a una moral per al segle XXI. Estem davant d’un llibre sobre el passat, però que, alhora, és un document sobre la classe de futur al que hauríem d’aspirar.
En les encertades paraules del blogaire Jordi Corominas es pot entreveure la principal conclusió d’aquest assaig: “Tony Judt va morir l’agost de 2010. Pensar el siglo XX és el seu testament, i el seu missatge és pristi i a contracorrent: el desafiament és invertir els termes del discurs dominant per que el paisatge recuperi la cordura del compromís. Des de la derrota de la ignorància i amb una ferma voluntat que enllaça llibertat amb coneixement, única via per ubicar la deriva del laberint cap a una línia recta on tots podem caminar sense cadenes”.

Llibre de l’any per ‘Babelia‘, suplement cultural de El País

Spro_3