Alfons Figueras, un vilanoví desconegut

Doctor MortisAlfons Figueres (Vilanova i la Geltrú, 1922) és un dels grans clàssics de la historieta espanyola, amb una dilatada carrera que s’estén fins a finals del passat segle XX.  

Gran coneixedor de la cultura popular del seu temps, totes aquestes referències es combinen amb un mestratge gràfic sense igual i un persona sentit de l’humor, per a donar lloc a una de les obres més originals i diferenciades del nostre còmic.  

Els seus personatges han vist la llum en capçaleres tan importants com Nois, Pulgacito o Mata Estones, en nombrosos monogràfics i també diàriament a diaris com l’Avui o La Vanguardia.  Fa poc, l’editorial Astiberri va publicar un altre recopilatori, Topolino, el útlimo héroe, també disponible a la Biblioteca.

Doctor Mortis forma part d’una extensa col·lecció d’historietes i vinyetes d’humor negre que Figueres va realitzar a la dècada dels 70 per a Selecciones Ilustradas de Josep Toutain.  A Espanya, es van publicar sota les capçaleres com Dossier Negre, Vampus, Rufus o Famous Monsters.

 Pàgina

Aquí trobem totes les característiques del còmic de Figueres: els personatges, protagonistes i secundaris, extrets dels Frankenstein i d’altres films de la Universal; el dibuix en blanc i negre, de forta càrrega expressionista; un corrosiu i sorneguer humor negre, a vegades fins i tot cruel i l’absència total del so, només trencat per alguna onomatopeia, de la qual Figueres és un mestre.

El Patito Editorial acaba d’editar un altre recopilatori amb l’obra d’Alfons Figueras titulat Estampas Malignas.

Súper 8