Ceviche peruano

Vista de la costa de Lima

Sembla que la paraula ceviche o cebiche podria tenir els mateixos orígens de escabetx, un mètode de conservar viandes en mitjans àcids, com el vinagre. Una altra teoria que és que deriva del terme quítxua siwichi, que significa peix fresc o tendre. I encara una altra que atribueix l’origen del nom als mariners anglesos, que en arribar als ports peruans, degustaven d’un plat típic al que ells anomenaven Sea BeachMapa del Perú (Peix a la Platja), per la qual cosa sebiche vindria d’aquest terme. Una altra font assenyala, el seu origen de peix amb ceba amb llimona, i que de la conjunció d’aquests dos conceptes neix l’encebichado i per tant el cebiche.

Sobre l’origen d’aquest plat hi ha diverses interpretacions. A causa de l’origen marítim de la seva preparació, algunes teories el situen en la gastronomia dels pobles indígenes de les costes pacífiques de Sud-amèrica, a la zona de l’actual Perú. Segons fonts històriques peruanes, el ceviche s’hauria originat en primer lloc entre els moche (cultura Mochica), al litoral del seu actual territori fa més de dos mil anys.

El que no hi ha dubte és que al Perú és probablement l’únic país del món on el ceviche és considerat per la seva població com a part de la identitat nacional, sent un plat d’ampli consum sobretot al nord del país i a més venerat com a element central de la seva gastronomia, com ho demostra haver estat catalogat pels peruans com el plat que millor representa al seu país.

L’ingredient estrella en la elaboració del cebiche és el peix cru, que es cou en fred gràcies a l’efecte àcid de la llimona o la llima.

Un plat refrescant que admet tantes variacions com vulguem, podent escollir entre qualsevol espècie de peix blanc, encara que no és descartable el peix blau, i assaonat amb tot un ventall d’espècies, herbes aromàtiques, ajís picants i altres condiments. Una recepta oberta que hem adaptat als ingredients que podem trobar més fàcilment en els nostres mercats.

CebicheIngredientsIngredients:

 • 1 quilo de peix
 • Suc de llimona o llima, tassa i mitja (aproximadament 8 llimones)
 • 2 cebes
 • 4 alls mòlts grans (picats i mòlts)
 • Ají o Xile
 • Sal, pebre, gingebre
 • Coriandre
 • 2 moniatos
 • 2 patates
 •  
   
  PreparacióPreparació:

  Primer es renta el coriandre i es talla molt petitó, després la ceba es renta i es talla en juliana molt fina fins a obtenir una tassa i mitja, les llimones s’espremen fins a obtenir 1 tassa i mitja de suc, els alls es pelen, es piquen i es molen. Tot això es reserva.

  Es renta molt bé el peix, si no té espines millor i si les té com el verat, tonyina o altres se li treuen totes. Un cop ben net, es trosseja a dauets petits d’1 cm x 1 cm aproximadament i se li afegeix la sal, El peix coent en la llimonael pebre, el gingebre, l’all picat i el coriandre, es remou bé i se li agrega el suc de llimona deixant-ho reposar a la nevera durant ¾ hora o una hora.

  Mentre el peix va cuinant-se en fred gràcies al suc de llima, courem les patates en aigua amb sal. Per a això es posen les patates amb pell en aigua freda i comptarem 10-15 min. des que comencin a bullir. El temps de cocció dependrà de la mida i del tipus de patata, però sempre es pot punxar amb un escuradents i si surt amb facilitat, la patata ja està llesta. Les retirem del foc i les posem a refredar en un bol amb aigua i gel per frenar la cocció. Un cop fredes, els traiem la pell, les tallem a rodanxes i les reservem.

  Transcorregut aquest temps, es treu el peix de la nevera, es rectifica la sal i el pebre i es remou bé. Optativament se li pot afegir un rajolí de llet. Per sobre s’agrega la ceba tallada en juliana molt fina i es deixa així 5 minuts més.

  En un plat, es posa un full d’enciam ben net, a sobre del full es posa, com una mena de muntanyeta, el ceviche i al voltant es col·loquen trossos de patata i moniato.

  També es poden afegir llagostins, que es couen juntament amb el peix, i es convertiria en un ceviche mixt.

  Servir ben fred.

   
   

  Llibres

 • Perú : historia, política, sociedad, economía, cultura
 • Arte del antiguo Perú
 • Perú
 • La pedra inca
 • El quechua y el aymara
 • Llibres de cuina

 • Quinoa : el tesoro de los Incas
 • Guies de viatge

 • Perú. Anaya
 • Perú. El País Aguilar
 • Pel·lícules

 • Los pueblos del sol
 • Música

 • Inti Raymi
 • Son de los diablos: tonadas afro-hispanas de Perú
 • Chabuca Granda
 • Coba coba
 • Eco de sombras
 • ¡Gózalo!: bugalú tropical vol. 1
 • Infantil

 • Bety, ahijada del viento : vivir en Lima
 • El Pastor que deseaba ser padre : un cuento popular del Perú
 • El Machu Picchu

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita