Avui, Revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques Municipals

Avui dilluns 22 d’abril de 2013 les biblioteques de Vilanova i la Geltrú participem en la celebració d’aquesta primera Revetlla de Sant Jordi, obrint les nostres portes fins a les 10 del vespre.

Revetlla de Sant Jordi

align="center">

Ja des des del temps medievals, Sant Jordi va gaudir de molta veneració i popularitat universal, segons explica Joan Amades al seu Costumari Català. L’any 1667 va ser proclamat com a patró de Catalunya i es va declarar festivitat religiosa la diada del 23 d’abril, Sant Jordique commemorava la seva mort aquest dia de 303, però seria a mitjans del segle XIX, amb la Renaixença, que Sant Jordi consolidaria el seu patronatge sobre la nació catalana.

A la festa del dia 23 d’abril, que durant segles ha servit per a commemorar la gesta del màrtir i la llegenda cavalleresca posterior, s’ha sumat una celebració més recent en el temps: la festa del llibre que, des de 1996, any en què va ser declarat per la UNESCO, és el Dia internacional del Llibre.

Pel que fa al Dia del Llibre, a Catalunya va començar a celebrar-se el 7 d’octubre de 1926, commemorant el naixement de Miguel de Cervantes. Quatre anys després, el 1930 la festa va canviar la tardor per la primavera: es va traslladar al 23 d’abril, fent-ho coincidir no només amb la data de la mort de Miguel de Cervantes, sinó amb la d’un altre escriptor universal: William Shakespeare, (ambdós van morir el 1616). La festa del llibre i la rosa Un 23 d’abril però en diferents anys van morir o van néixer altres il·lustres escriptors com Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla o Manuel Mejía Vallejo, entre d’altres.

La casualitat va voler que a Catalunya es produís una feliç coincidència i la diada de Sant Jordi va aparellar definitivament el Dia del Llibre amb la Festa de la Rosa. Actualment, la diada s’ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular, i aquest any les biblioteques públiques de Catalunya han volgut sumar-se a la festa celebrant la primera edició de la Revetlla de Sant Jordi.
 
Avui, a partir de les 20h a la Biblioteca Joan Oliva: hi trobareu les Guies de lectura per a adults i la infantil, que inclouen les novetats literàries que hem preparat per aquesta Diada, i que tindreu a la vostra disposició, una Guia de Gastronomia, que conté els documents de gastronomia que es troben en les seccions de col·lecció local de les biblioteques Joan Oliva i Milà, Armand Cardona Torrandell i Víctor Balaguer.

També podeu recollir el punt de llibre d’enguany, que fa referència a la llegenda de Sant Jordi.

I, per arrodonir la festa, cada biblioteca ha preparat una activitat per adults. A la Biblioteca Joan Oliva, a les 21:30h, us oferirem un concert de música a càrrec dels alumnes de l’Escola de Música Freqüències molt especial.

La Revetlla de Sant Jordi és una iniciativa impulsada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura que es vol instituir com una festa del conjunt del sistema bibliotecari català.

No hi falteu!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita