Paraules que tu entendràs. Xavier Bosch

Paraules que tu entendràs. Xavier Bosch

Paraules que tu entendràsDesprés de les vacances ens retrobem amb les novetats i la d’aquest mes de setembre és el nou llibre de Xavier Bosch, Paraules que tu entendràs.
 
Amb un llengutage curós i planer, en aquesta novel·la l’autor s’endinsa en el món de la parella de molt llarga durada, d’uns vint anys de convivència. Tres parelles d’amics, d’entre 40 i 50 anys, es troben la nit de Cap d’any per passar-la a Suïssa. Cadascuna viu la relació de manera diferent.
 
Els protagonistes, la Mara i el Xavi estan passant una forta crisi en el seu matrimoni; la Joana i l’Andreu s’aferren a un matrimoni tradicional i en Darín i la Biosca cerquen altres experiències fora del matrimoni.
 
El misteri dins les relacions de parella, la sinceritat encoberta, les infidelitats…
 
 

‘El Llobet, tot d’una, estava descobrint un Xavi Vera Martín diferent. Caut, embadalit i que amagava un misteri. Ell, tan perfeccionista, un professional que a la feina sempre volia tenir l’última paraula, algú que imposava per la seva corpulència i pels seus coneixements, de cop i volta, davant dels paisatges que descrivia la seva companya de projecte es limitava a assentir, enlluernat, i a donar-li la raó.
Així que la Joana es va allunyar (…) el Llobet es va acostar al Xavi a cau d’orella. Amb el posat, van certificar la confidència:
-Les il·lusions són perilloses. No tenen defectes.
Ho va dir amb la veu carregada d’anys. El Xavi va fer com si sentís ploure. Aquelles paraules, però, el van incomodar. Segurament, perquè tenia raó. Les il·lusions no tenen defectes i és aquesta característica el que les fa tan engrescadores, hauria dit ell, en lloc de perilloses.(…)’

 
 
En Xavier Bosch fa unes pinzellades del que ha escrit en el vídeo que segueix:
 

 

‘Ho saps tu, Mara? M’ho diràs algun dia?
(…) La convivència, la cohabitació educada són, potser, les noves formes que va agafant l’amor. No és res de nou, ni res d’estrany, ni cap patologia. L’estima hi és, però en el dia a dia, any a any, s’obliden els detalls. No és qüestió de culpes. No m’ho sembla.
(…)
És la gelosia que deia abans.
(…)
Potser desesperat no és la paraula.
(…)
Humiliació tampoc no és la paraula.
(…)
Traïció, menys. (…)’

 
Les altres novel·les en les quals Xavier Bosch parla dels móns que envolta la parella són Algú com tu, Premi Ramon Llull 2015. L’acció se situa a París, durant el segle XX. És una història de casualitats, del destí…
La següent és Nosaltres dos, on es relata l’amistat complexa entre un home i una dona al llarg del temps.
 

portada_algu-com-tu_xavier-bosch_201606151341 portada_nosaltres-dos_xavier-bosch_201612121809

 
Llibres
 
El llibre a les biblioteques VNG.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch