Ciutat princesa. Marina Garcés

9788417088880CP
En aquest assaig de pensament, Marina Garcés, recull la visió del que han estat els moviments socials que van despertar-se a la Barcelona postolímpica i a d’altres ciutats europees i que es van connectar amb les protestes i els moviments del món global fins avui. De la ciutat-marca a la globalització neoliberal i les seves crisis: quins són els mapes viscuts de les resistències?
 
 
Com es pot llegir al pròleg:

‘El que presento aquí no és un document històric ni una investigació peridística. Hi haurà moltga gent que ho pugui fer molt millor que no pas jo. És un relat en primera persona que serveix per anar desplegant una reflexió. Ni hi ha veu en off, doncs, ni una narradora omniscient, sinó una veu que eś alhora un singular i un plural: el singular irreductible de qui viu i pensa cada un dels moments i situacions que es recullen i el plural del nosaltres que en cada cas els dona sentit.’

 
Aquest assaig està dividit en tres capítols:

 • I Posar el cos: D’‘Un nosaltres sense nom’ a ‘Espais de vida’.
 • II Prendre la paraula: D’‘El món no espera’ a ‘La fi del consens’.
 • III Néixer al món: De ‘No hi ha còmplices’ a ‘Records de futur’.
 • La història s’inicia:

  ‘Comencen un dia molt concret: el 28 d’octubre del 1996, sense haver-ho previst en el plantejament inicial, acaba un altre dia molt concret: l’1 d’octubre del 2017 als carrers de la mateixa ciutat, amb la celebració i repressió del referèndum d’autodeterminació.(…) són dos punts d’inflexió que obren de manera inesperada la possibilitat d’elaborar un sentit no previst del nosaltres. Un nosaltres sense nom fet de tots els nostres noms. Els fils que van de l’un a l’altre no tracen una història lineal, sinó una malla de vint-i-un anys de vida compartida i apresa en col·lectiu.’

   
  I de l’epíleg, que és el Pregó de les Festes de la Mercè de 2017, us presentem un fragment on l’autora ens parla de la filosofia:

  ‘I de la filosofia (que n’he parlat poc en aquest pregó perquè ja és del que parlo sempre) he après a confiar en una possibilitat que tenim tots: la possibilitat de pensar radicalment com volem viure. De poder-ho pensar, de veritat, almenys una vegada. Només cal fer-se una pregunta: de tot el que tenim, vivim, desitgem… què ens importa realment? És una pregunta que ens porta a buscar l’essencial.

   

   
   
  Marina Garcés és barcelonina, filòsofa i professora d’universitat. Des de l’any 2002 impulsa el col·lectiu Espai en blanc. Els seus últims llibres:

 • Un mundo común, 2012
 • Filosofia incabada, 2015
 • Fora de classe. 2016
 • Nova il·lustració radical, 2017
 •  
  Llibres Llibres que podeu trobar a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Goldfinch