Les vuit muntanyes. Paolo Cognetti

Paolo_cognettiPaolo Cognetti és un documentalista italià que ha viscut durant molts anys a Nova York. Actualment resideix entre la seva ciutat natal i la muntanya, des d’on escriu.
 
S’inicià en el món de l’escriptura als divuit anys. Però és a l’any 2003 quan apareix la seva primera publicació com a narrador amb el relat ‘Hacer orden’, guanyador del Premi Subway-Letteratura. Un any després va publicar un relat dins de la col·lecció La calidad del aire. Posteriorment ha publicat els relats Manuale per ragazze di successo l’any 2004 i Una cosa piccola che sta per esplodere, l’any 2007 i la “novel·la de relats” Sofia si veste sempre di nero, el 2012.
 
A part de la seva passió per la cultura nord-americana i d’escriure dues guies personals sobre la ciutat de Nova York: New York è una finestra senza tende, Tutte le mie preghiere guardano verso ovest, també és un enamorat de la muntanya, on transcorre en solitud alguns mesos l’any. D’aquests períodes d’aïllament va sorgir un diari l’any 2013 ‘El muchacho silvestre’, l’any 2016 ‘Las ocho montañas’ (Le otto montagne), guanyador del Premi Strega 2017, el premi Prix Médicis Étranger, el premi François Sommer 2018, el Premi English Pen Translates Award, el Premi Itas, el Premi Viadana i el Premi Leggimontagna. Aquest any 2018 ha estat publicada en català.
 
I què ha passat per tal d’obtenir tants premis? Us fem cinc cèntims de la història.
 
pàgines les vuit muntanyes Pietro és el protagonista, un noi de ciutat, solitari i una mica sorrut, que estiueja als Alps italians. En Bruno és fill d’un paleta de la zona, una persona que només coneix les muntanyes i que pastura les vaques del seu oncle. Estiu rere estiu, en Pietro i en Bruno forgen una profunda amistat, però, amb els anys, els camins dels dos amics se separen…
 
És una novel·la d’aparent senzillesa narrativa, que planteja una profunda reflexió sobre l’amistat, la solitud, les aspiracions, les expectatives vitals i les relacions paternofilials. Un viatge vital que ens parla de la necessitat d’escapar-se a la naturales, en constant recerca d’un camí que dugui a la pròpia identitat.
 
 

 
Llibres Els llibres a les biblioteques VNG.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch