Col brotonera, espigalls, brotons… al Garraf. Col·lecció local

El Garraf és un territori amb una extraordinària diversitat de paisatges: excel·lents platges, el Parc del Garraf, el Parc d’Olèrdola i el Parc del Foix esdevenen autèntics tresors naturals que envolten aquesta comarca.

Garraf el-garraf

I, entre el mar i la muntanya, en el sector central de la comarca, trobem la plana agrícola, amb el conreu principal de la vinya i el ric i nombrós patrimoni arquitectònic de masies, cases d’indians i palauets, molts del quals s’estan reconvertint en allotjaments amb encant, restaurants i cellers que ofereixen visites i activitats per apropar-nos a la cultura del vi.
 
A part, però, de tot el que s’ha dit anteriorment cal remarcar el cultiu de l’espigall o col brotonera o col espigallera o brotó o col del fadrí. Aquesta verdura, amb diverses denominacions, només es conrea en la zona específica de la comarca del Garraf, en poblacions com Cubelles, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú.
 

 
A nivell nutricional, cal fer esment en què els brotons i els espigalls tenen unes propietats destacables en vitamines i minerals, un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de les crucíferes (les cols), contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. Com s’intueix, tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.
 
Una de les seves característiques és tenir la fulla allargada i de color verd, amb un aspecte arrissat.
Aquesta part no és comestible. Les que sí que en són són el brotó i l’espigall.
 
Els brotons són brots de la col amb molta fulla retallada i es cullen d’octubre a novembre.
 
Els espigalls apareixen quan la col comença a florir acompanyats de poques fulles, però grosses i retallades durant el mes de gener a març.
 

DSC08636 DSC08639

 
Hi ha moltes receptes amb espigalls que podeu trobar en cerques en línia.
 
Per tal de fer conèixer aquesta verdura, aquest any se celebra la segona edició de la Festa de l’Espigall, en la qual se’n fa difusió i es presenten diferents plats per fer-ne tastets. A càrrec de l’Associació d’espigalls del Garraf i la Xarxa de productes de la Terra Garraf.
 
La biblioteca Joan Oliva i Milà ha visitat dos pagesos vilanovins que conreen espigalls o col brotonera. De la seva inestimable informació, us n’oferim dos vídeos on podreu saber sobre les llavors i com es va treballant la planta a mesura que passen els mesos d’octubre (inici de la temporada) fins al març (fi de la temporada).
 

 

 
 
Us proposem una sèrie d’enllaços on podeu trobar més informació:
 

 • Parcs Naturals
 • Ets el que menges
 • Delicooks (castellà)
 • Espigalls del Garraf
 • 1a Festa de l’espigall a Vng
 • 2a Festa de l’espigall a Vng
 • Parc del Garraf. Projecte espigalls del Garraf
 •  
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Goldfinch