Feminisme de butxaca

No és casual que un kalàixnikov a dintre d’una vitrina on posa “trenqueu-lo en cas d’emergència” sigui la imatge de  Feminisme de butxaca: kit de supervivència, el darrer llibre d’assaig de la Bel Olid. Òbviament es tracta d’una imatge metafòrica d’autodefensa que ja ens posa en alerta sobre el contingut del llibre. En el segon capítol “Metralletes” apunta així:
“La meva fantasia és una metralleta.

Quan vaig pel carrer i un desconegut em crida alguna cosa: metralleta.

Quan el polític de torn fa el comentari masclista de torn: metralleta.

Quan el bisbe explica als diaris que com volem que no ens violin, si demanem l’avortament lliure i gratuït: metralleta.

Quan a l’escola es valora fins a l’infinit que el pare de les criatures vagi a la reunió, però es donen per descomptat les mares que hi van: metralleta.

Quan em fan fora de la feina perquè estic embarassada: metralleta.

Quan em diuen que no m’exalti, que no n’hi ha per a tant: metralleta.

Podria semblar una fantasia violenta, però no ho és; és una fantasia d’autodefensa. Una agressió suscita una resposta. Ara direu que perquè es consideri autodefensa la resposta ha de ser proporcionada. És proporcionat treure una metralleta perquè algú fa un comentari masclista? Segurament no. Però què és un oceà d’opressió, si no un cúmul de gotes d’injustícia?

La meva fantasia és agradable perquè no hi ha voluntat de portar-la a la pràctica: puc viure-la dins el meu cap sense sang a les mans, sense vísceres a les sabates, sense haver-me de plantejar si la persona que tinc davant mereix la meva ira acumulada. No tinc metralleta ni en vull tenir, només vull el dret d’imaginar-la.

Aquest dret és un dret que se m’ha negat sempre. Des que ho recordo, tot han estat crides a cedir, a callar, a treure-hi importància”

belolidAmb aquest llibre l’autora, a partir de dades de la realitat fa un anàlisi de les noves formes de discriminació cap a les dones, més subtils i difícils de detectar que abans però igual de paralitzants. També parla dels conceptes clau de la lluita feminista actual d’una manera intel·ligent, radical, i de vegades sorprenent.

Bel Olid (Mataró, 1977), escriptora i traductora, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i destacada activista pels drets de les dones. Com a autora es dona a conèixer el 2010 amb el premi Documenta per la novel·la Una terra solitària, i al premi Rovelló d’assaig pel treball Les heroïnes contraataquen: models literaris contra l’universal masculí a la literatura infantil i juvenil. Dos anys després guanya el premi Roc Boronat amb La mala reputació i el 2016 publica un nou recull de relats, Vents més salvatges. Aquest mateix any rep el premi Apel·les Mestres de literatura infantil amb Viure amb la Hilda (i els seus inconvenients).

A la biblioteca trobareu més llibres disponibles de la Bel Olid, per saber quins són cliqueu aquí.

Bona lectura!

Biblioteca Joan Oliva i Milà

Llibres

Pilar Galve Piñana