Media vida, Care Santos. Premi Nadal 2017

portada_media-vida_care-santosCom es habitual, la passada nit del dia de Reis es va fer públic el nom del guanyador del Premi Nadal de novel·la, el guardó literari més antic d’Espanya. Creat l’any 1944 per la revista Destino, en homenatge a qui va ser el seu redactor en cap mort prematurament, Eugeni Nadal, aquest guardó literari naixia amb la voluntat de donar a conèixer nous valors literaris. Com a prova d’aquesta raó de ser, amb només 24 anys, la en aquell moment desconeguda Carmen Laforet guanyava l’any 1944 el primer dels premis amb la novel·la Nada.

Des de primers dels anys noranta, quan Ediciones Destino va ser adquirida pel Grup Planeta, el tarannà del guardó va canviar i, des de llavors, solen ser figures ja consolidades les que reben el premi. 3__i_banner_nadal_240x182Aquest és el cas de la flamant guanyadora del Premi Nadal 2017, Care Santos, que amb aquesta distinció aconsegueix que el premi torni a recaure en una dona. Al llarg dels més de setanta anys des de la seva creació, el premi Nadal ha recaigut majoritàriament en homes tot i que algunes de les escriptores més reconegudes del país es troben en la llista de guanyadores: des de Carmen Martín Gaite i Ana María Matute, passant per Rosa Regàs, Maruja Torres o Alicia Giménez Bartlett.

portada_media-vida_care-santos_Primeres pàgines.

Care Santos, que es va presentar al concurs amb el pseudònim de Julia Salas, ha guanyat el Premi Nadal d’enguany amb Media vida, obra que el jurat format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Clara Sánchez i Emili Rosales ha destacat entre els 303 manuscrits que s’hi van presentar. En el seu discurs d’agraïment, Santos va dir que amb Media vida “ha volgut fer un homenatge a la generació de les nostres mares, que van néixer en un país molt conservador i van haver de recórrer un llarg camí per arribar al país en què vivim”. care santosI és que Media vida està ambientada en plena Transició, l’any 1981, moment de l’aprovació de la llei del divorci, per exemple. Un moment de canvi per a les cinc dones protagonistes, totes al voltant dels quaranta-cinc anys i que després que un fet terrible marqués per sempre la seva infantesa i, havent passat trenta anys des que es van veure per última vegada, es retroben en un sopar per saber què ha estat de la seva vida i per provar de trobar el perdó.

Care Santos (Mataró, 1970) escriu des de ben petita. Va estudiar Dret i Filologia, si bé es dedica al periodisme des de jove. Amb només vint-i-cinc anys va publicar la seva primera novel·la, Cuentos críticos. D’aleshores ençà, la seva carrera com a escriptora és d’allò més prolífica i variada ja que escriu tant en català com en castellà així com novel·la per a adults, poesia i literatura infantil i juvenil. Ha estat reconeguda amb un bon grapat de premis. A més a més del recent Premi Nadal, també ha estat reconeguda amb el Premi Ramon Llull 2014 per Desig de xocolata, el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil 2013 per No em preguntis qui sóc o el Premi Edebé de literatura juvenil 2015 per Mentira.

Ja pots passar per la Joan Oliva a reservar Media vida.

care santos blanc i negreCare Santos a VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl