L’asma infantil

AsmaL’asma és una malaltia pulmonar crònica que es caracteritza per una inflamació dels bronquis que provoca el seu estertor o obstrucció, dificultant el pas de l’aire. L’asma és una malaltia molt freqüent.

Es dóna més sovint en fills de dones fumadores durant l’embaràs, pares amb asma o malalties al•lèrgiques i nens exposats al fum del tabac.

Habitualment comença a l’infància, encara que pot donar-se a qualsevol edat.

Quan comença en l’època de nadó o bé en els 2-3 primers anys de vida, la malaltia sol tenir un curs més curt, i moltes vegades en arribar als 5-7 anys el nen està lliure de símptomes, sobretot si no hi ha al•lèrgies.

Quan comença més tard, la durada de la malaltia sol ser més llarga.

Els símptomes que sol donar l’asma es poden resumir en els següents:

 • Sensació de dificultat per respirar.
 • Tos seca ( sense expulsar moc).
 • Sensació de tenir “xiulets” o sibilacions al pit.
 • Sensació de tibantor o pressió al pit.
 • Aquests símptomes solen empitjorar a la nit o matinada. Quan es presenten de manera sobtada s’anomena ” crisi d’asma”. En altres ocasions la malaltia es pot presentar després de fer exercici, llavors es denomina ” asma d’esforç”.

  Asma infantilEs diu que l’asma és una malaltia crònica perquè aquests símptomes tendeixen a repetir-se. Un petit grup de nens asmàtics, els més greus, patiran símptomes de manera continuada, sense períodes lliures de símptomes.

  És molt important que tant el pares com el nen/nena, quan siguin més grans, siguin capaços de reconèixer tots aquests símptomes per així poder aplicar les pautes d’actuació que prèviament els haurà donat el seu pediatre/a.

  Hi han molts factors que poden desencadenar la malaltia, els més importants són:

 • Les infeccions respiratòries víriques ( que són el principal desencadenant en els nens).
 • Els àcars de la pols domèstica, els pol•lens, els animals domèstics i els fongs de la humitat.
 • El fum del tabac.
 • Irritants com insecticides, pintures, olor intenses…
 • L’exercici físic.
 • Cal tractar l’asma per aconseguir que el nen pugui dur una vida normal per a la seva edat, que faci esport i que pateixi el menor nombre de crisis possibles.

  HI han dos tipus de medicaments:

  Els medicaments broncodilatadors: fan que els bronquis s’obrin i pugui entrar millor l’aire. S’utilitzen durant períodes curts per al tractament de la crisi i la millora ràpida dels símptomes. La via d’administració és sempre la inhalada.

  Els medicaments antiinflamatoris: corregeixen la inflamació dels bronquis. S’utilitzen durant llargs períodes de temps, fins i tot en els intervals en què el nen no té símptomes. Els principals fàrmacs antiinflamatoris són els corticoides inhalats. També en alguns nens estan indicats els antileucotriens orals.

  El vostre pediatre/a us aconsellarà el fàrmac i sistema d’inhalació que millor s’adapti a les necessitats del vostre fill. Qualsevol consulta no dubteu a fer-la i us contestaré molt aviat.

  Dra. Moreno Lorente.
  Medicina familiar i comunitària.

  Morello