Els millors relats de Roald Dahl

dahlRoald Dahl, creador de Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata o James i el préssec gegant, és un dels noms més destacats de la literatura infantil i juvenil del segle XX, tant per l’èxit de les seues obres com per haver aconseguit crear un estil propi i identificable. D’origen gal·lès però de pares noruecs, va néixer l’any 1916 i va morir el 1990. Als divuit anys se’n va anar a viure a l’Àfrica i durant la Segona Guerra Mundial va ser pilot de la Royal Air Force britànica. Precisament un conte sobre la seva experiència bèl·lica li va obrir les portes a la literatura. Aquesta setmana es commemora un segle del seu naixement i per aquesta efemèride s’ha publicat un recopilatori amb els millors contes de l’autor, a on es troben una deliciosa selecció dels seus millors relats amb els ingredients que l’han fet un escriptor únic com són l’humor, la emoció, el sarcasme i la seva capacitat d’explicar històries sovint amb un punt fosc i macabre, ingredients que hi són presents en les narracions que s’inclouen en Els millors relats de Roald Dahl.
 
roaldahlDahl va definir-se per primera vegada a si mateix com a escriptor per a nens a l’any 1961, quan es va publicar el llibre de James i el préssec gegant. Tres anys més tard, Dahl va publicar un altre llibre de gran èxit com és Charlie i la fàbrica de xocolata. Malgrat la seva popularitat, els llibres infantils de Dahl han estat objecte de certa controvèrsia, ja que els crítics i els pares no van assumir el missatge que representava la venjança dels nens cap els adults, o de retratar un estereotip racista amb els seus personatges com Oompa Loompa.

També és un dels grans autors per a adults, aportant també el seu estil sorprenent, transgressor, misteriós i, sovint, cruel en la narrativa. Entre els seus títols es troba Intercanvi de parelles i altres contes que reuneix quatre bons relats de Dahl, alguns dels quals també es poden trobar en el seu recull de narracions Històries imprevistes. No és estrany tractant-se d’algú capaç d’inventar una trama inquietant com La meravellosa medicina de Jorge, en què el nen protagonista inventa una poció que acaba fent desaparèixer a la seva rondinaire àvia.

roalddahl
Roald Dahl a la biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello