L’herència del vell pirata, Llorenç Capdevila

L’editorial Cruïlla i la Fundació Santa Maria (SM) fa més de trenta anys que van impulsar la creació de dos premis literaris de literatura infantil i juvenil que, actualment, s’han convertit en tot un referent en l’àmbit dels llibres per a nens i joves. Fem referència als premis Vaixell de vapor de literatura infantil, convocat per primer cop l’any 1984, i al Gran Angular de literatura juvenil, que va veure la llum sis anys després, el 1990.

Tots dos premis tenien i tenen, encara ara, la voluntat de donar suport als autors, així com de promoure la creació literària de qualitat per a nens i joves. Ambdós premis es convoquen als diferents països on és present el grup SM i, a banda de la convocatòria en llengua catalana, hi ha també premis en llengua castellana, gallega i euskera.

Podeu consultar el llistat de títols i autors que han aconseguit fins ara aquests dos premis en llengua catalana fent clic aquí.

guanyadors premi gran angular i vaixell de vapor 2015Els dos darrers guardonats, en l’edició 2015, han estat David Cirici per El vol de l’oreneta (Premi Vaixell de Vapor 2015) i Llorenç Capdevila per L’herència del vell pirata (Premi Gran Angular 2015).

Capdevila ha repetit com a guanyador d’aquest premi ja que l’any 2007 aconseguia per primer cop el Gran Angular de Literatura Juvenil amb El secret del bandoler. Tant l’una com l’altra, L’herència del vell pirata i El secret del bandoler, poden classificar-se dins el gènere de novel·la històrica.

L’herència del vell pirata és novetat aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

El protagonista de L’herència del vell pirata és un jove de quinze anys, en Met, que s’enfronta per primer cop a la pèrdua d’un ésser estimat. Acaba de morir el seu avi. La lectura és una de les activitats preferides del noi i, passat el funeral, acaba refugiant-se a la nodrida biblioteca de l’avi. Allà hi troba un sobre adreçat a ell mateix en què l’avi li planteja un joc. Però el que comença com un enigma, acabarà transitant per la lectura de L’illa del tresor i per un reguitzell de nous misteris que portaran el jove a descobrir aspectes dels passat de l’avi que ni tan sols imaginava.

l'herencia del vell pirata_rodonaPrimeres pàgines.

l'herencia del vell pirataL’herència del vell pirata és una barreja d’aventures i misteri i una reflexió sobre el dol, la família i les pròpies arrels. Una història que comença amb la manera de conviure amb la mort i que acaba esdevenint un exercici de memòria històrica en què els joves lectors descobriran els maquis: un moviment que, amb l’ajut de forces aliades, va intentar sense èxit enderrocar el règim franquista.

Llorenç Capdevila i Roure va néixer a Alpicat, el Segrià, l’any 1969. Escriptor i professor de llengua i literatura catalana a l’institut de secundària d’Auro de Santpedor, va escriure la seva primera novel·la l’any 1997: Racó de món. Posteriorment, n’ha publicat d’altres per a públic adult, com per exemple El color del crepuscle (2001), O rei o res! (2003) i Ànima de llop (2005) totes tres ambientades en la Baixa Edat Mitjana. L’any 2006 publica Serrallonga, l’últim bandoler i, un any després, la seva primera novel·la juvenil: El secret del bandoler. Inspirant-se en un cas real, l’any 2010 va publicar Sota la pell. Capdevila col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació.

Llibres

  • L’herència del vell pirata
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl