Hiperpaternitat

Llibres

hiperpaternitatHi va haver un temps no molt llunyà en què als nens no se’ls feia gaire cas, es considerava que el distreure era tasca dels nens, no dels pares, i que serien capaços d’aconseguir-sols. Al segle XXI, les famílies han evolucionat fins al punt que els fills s’han convertit en el centre de les mateixes a partir d’una criança basada en estar sempre sobre dels fills, anticipant als seus desitjos i resolent tots els seus problemes.
Encara que exercida amb la millor intenció, la hiperpaternidad s’està portant per davant aspectes tan vitals en el desenvolupament dels fills com l’adquisició d’autonomia, la capacitat d’esforç i el temps per jugar. El model de criança basat en una constant atenció i grans expectatives pel que els fills fan, estudien, porten, tenen, o aconsegueixen, no funciona. Una de les seves conseqüències més comunes és l’aparició espontània de l’avorriment, no han après la capacitat d’entretenir-sols.

Aquesta nova generació de nens, en estar tan estructurats des de molt petits, es avorreixen amb sorprenent facilitat. La manca d’autonomia que deriva d’una educació sobreprotectora pot derivar en una baixa tolerància a la frustració. I en aquest món, la baixa tolerància cap a no aconseguir els objectius pot tenir conseqüències serioses, que poden derivar en adolescents conflictius, amb símptomes d’ansietat, que poden arribar a deprimir perquè la vida els resulta insuportable.

Deixem de preguntar-ho tot als nens

Bloc

Educació, aprenentatge, família, escola, llibres,… son alguns dels temes que tracta Pilar Castellanos, mestra i educadora, amb una llarga experiència en aquest àmbit que li ha permès tenir un ampli coneixement per l’elaboració d’aquest blog destinat a pares i docents.

El blog de Teacher

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello