Plutó, un altre fenomen Wonder

cropped-header2

El fenomen Wonder va néixer als Estats Units l’any 2012 i, com qui no vol la cosa, es va anar estenent per molts d’altres indrets, inclosa Catalunya, que ja n’ha venut més de 100.000 exemplars només en català.

RJ PalacioR. J. Palacio (Raquel Jaramillo Palacio) publicava aquell 2012 Wonder, la seva primera novel·la, arran d’un episodi accidental. Ella i els seus fills van coincidir en una gelateria amb una altra mare i la seva filla. La nena tenia una greu deformació a la cara i la reacció de Palacio en aquell moment, per no incomodar ningú, no la va deixar indiferent. Hi va estar rumiant i, de seguida, s’hi va posar a escriure. Qui li havia de dir que Wonder passaria a incorporar-se com a lectura obligatòria a les escoles nord-americanes! I no només al seu país, també a Catalunya cada vegada més escoles utilitzen Wonder per treballar els valors dins de l’aula i per tractar-hi temes com ara el bullying.

wonder Portada_Julian llibreta_professor pluto charlotte_wonder

El protagonista de Wonder és un nen de 10 anys que pateix una malaltia genètica, la qual li provoca greus deformacions a la cara. L’August Auggie Pullman, que és com es diu el nen, arriba per primera vegada a una escola i, en aquest primer llibre, ens explicarà com viu aquesta nova experiència i com el rebran els seus companys. El llibre va arribar a Catalunya ja amb bones crítiques, però la recomanació radiofònica que Jordi Basté va fer del llibre (després que en Pep Guardiola li’n digués meravelles) va ser el detonant de l’èxit editorial posterior a casa nostra.

R. J. Palacio no es va deturar i, posteriorment, publicava El capítol de Julian (que s’endinsava en el personatge assetjador de l’Auggie). En La llibreta del professor Browne, que arribaria després, hi trobem un seguit de preceptes, de pautes per viure del professor, aplicables a alumnes, pares, mares i professors.

pluto_rodonaPrimeres pàgines.

Aquesta setmana, a la biblioteca Joan Oliva, hi tenim com a novetat Plutó, una nova història Wonder, que explora la relació d’amistat de l’Auggie i en Christopher, el seu millor amic abans d’anar a escola. La sèrie de llibres Wonder es tanca, fins ara, amb Charlotte: la visió femenina del nostre protagonista.

Si no el coneixies, aquest és el moment d’endinsar-se en l’univers Wonder.

Entrevista amb l’autora R. J. Palacio:

Llibres

  • El capítol de Julian
  • La lección de August
  • Plutó
  • Wonder
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl