La canción del bardo. Úna Fingal

La novel·la portada_canción_bardoLa canción del bardo ha estat guardonada amb el I Premio Narrativa Playa de Ákaba. L’obra, que esdevé un tribut a Irlanda, ha estat escrita per Úna Fingal (pseudònim per a la vessant literària d’Isabel Laso). Es tracta d’una novel·la d’acció amb una important càrrega històrica, ambientada l’any 1916, moment en què van coincidir la Primera Guerra Mundial i, a Irlanda, la Revolució per a la seva independència.

El protagonista és el dublinès Olcán Finnegan, que serà fet presoner i enviat a les trinxeres belgues amb l’exèrcit anglès. Temps després tornarà a Dublín i allà es trobarà amb un nacionalisme irlandès dividit entre els més extremistes i els moderats. A La canción del bardo l’autora fa un recorregut per una part de la història d’Irlanda i d’Europa i, per sobre de qualsevol altre aspecte, reivindica el dret a la llibertat individual.

La novel·la és la primera de la trilogia irlandesa Rebelde, però als dos propers volums Úna Fingal es centrarà en els avantpassats d’Olcán Finnegan.

A Vilanova la novel·la va ser presentada el passat dia 17 de març a la llibreria La Mulassa, tot just una setmana després de la seva presentació a Barcelona, a l’FNAC Arenas.

Isabel Laso va néixer a Lleida l’any 1964. Pel que fa al pseudònim que fa servir, podem dir que Úna és un nom celta que significa Juno i Fingal va ser escollit per l’escriptora com a tribut al seu estimat Oscar Wilde (el nom sencer del qual era Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde).

Úna Fingal_La canción del bardoQuant a l’activitat professional de Laso, cal dir que ha portat a terme activitats molt diverses en el camp de la literatura i la interpretació. Per un costat, ha escrit novel·la i teatre i ha publicat poesia i conte en diferents revistes literàries. Cal destacar també que ha estat conductora de clubs de lectura i editora. Per una altra banda, professionalment també ha desenvolupat la tasca d’actriu, directora d’escena i guinista. Fins i tot va fundar la seva pròpia companyia, KathArsis TheAtre, l’any 2003. A més a més va ser la responsable de la columna El Mirall al Diari de Vilanova.

Algunes de les seves publicacions són: La claraboya en el llibre colectiu Generación Subway Breve Vol. I (2014), La noche de los fulgores, (2014); De súbita veritas, (2014); La Llibreta del Pànic, (2012); Largo Recorrido, (2011) y La Última Frontera, (2011).

Llibres

La canción del bardo

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl