Jules Verne

Un 24 de març de 1905, tot just avui fa 110 anys, moria una dels autors més coneguts de tota la història de la literatura universal. Ens referim a Jules Verne, escriptor francès, considerat el creador de la literatura moderna de ciència-ficció.

Jules_VerneEn Jules Verne va néixer a Nantes l’any 1828 en el si d’una família acomodada. Va estudiar Filosofia i, més tard, Dret (a instàncies del seu pare que volia que estudiés aquesta carrera). Els estudis de Dret els va realitzar a París on va conèixer a Alexandre Dumas. Convençut que es volia dedicar a escriure, va deixar de banda la possibilitat de dedicar-se a l’activitat jurídica. Però els seus inicis en aquesta activitat no van ser gaire fàcils: va recórrer a la docència per sobreviure i també va treballar com a agent de borsa.

L’any 1851 publica per primera vegada a Le Musée des Familes, una revista de divulgació cièntifica amb ànims educatius. La vida, però, li canviaria radicalment en conèixer a l’editor Jules Hetzel. Va ser ell qui va publicar Cinc setmanes amb globus, l’any 1863, quan Verne tenia 35 anys. Amb aquest primer llibre va aconseguir èxit de manera immediata i el va fer continuar amb el gènere d’aventures i fantasia.

A partir d’aquesta publicació, va signar un contracte amb l’editor. De manera que es garantia ingressos suficients per poder dedicar-se a l’escriptura, a canvi d’un determinat nombre de llibres de manera periòdica. Va ser així com van anar apareixent el que es coneix com a Viatges Extraordinaris, els quals inclouen les seves obres més famoses com ara: Viatge al centre de la Terra, 20000 llegües de viatge submarí, La volta al món en 80 dies o Miquel Strogoff entre moltes d’altres. La intenció de l’editor Jules Hetzel amb l’encàrrec de Viatges extraordinaris era, per una banda, contribuir a la formació moral dels joves lectors i, per una altra banda, fer-los arribar coneixements geogràfics, geològics i físics.

'Journey_to_the_Center_of_the_Earth'_by_Édouard_Riou_38Malgrat no tenir formació científica, en Jules Verne va mostrar al llarg de la seva vida molt d’interès per la ciència i els avenços tecnològics. A més a més, era un apassionat dels viatges. La barreja de tots aquests aspectes el van dur a convertir-se en un especialista en relats d’aventura i ciència-ficció. Va tenir la sort de conèixer l’èxit en vida i, passat el temps, ha esdevingut un dels autors més traduïts de la història.

Durant la darrera part de la seva vida va canviar-li notablement el caràcter. En primer lloc, per la mort del seu editor i, en segon lloc, perquè es va veure molt limitat físicament. Anys enrere va rebre un tret a la cama, que el deixaria coix, i també patia diabetis, que finalment li provocaria la mort. Aquesta situació es reflectiria en la seva obra, en què abundarien ,a partir de llavors, visions terrorífiques de l’ús de la ciència per part de l’home.

Si parlem d’en Jules Verne hem de fer referència a la imatge de profeta que s’ha estès de l’escriptor. Tal i com hem comentat, va ser un home profundament interessat per la revolució tecnològica que l’envoltava a la seva època. Per aquest motiu, va incloure als seus llibres maquinària que havia vist anteriorment. Així doncs, ell mateix reconeixeria que l’automòbil o el submarí ja estaven inventats i que ell es limitava a fer ficció del que després seria una fet. Segons les seves pròpies paraules (en una entrevista a The Pittsburgh Gazette l’any 1902):

“Quan n’he parlat als meus escrits com a coses reals, ja estaven mig inventades. Jo simplement he fet ficció d’allò que posteriorment devia convertir-se en un fet, i el meu objectiu procedint d’aquesta manera no era profetitzar, sinó difondre el coneixement de la geografia entre la joventut, vestint-la de la manera més atractiva possible. Cada fet geogràfic i científic contingut en qualsevol dels meus llibres ha estat examinat amb gran cura, i és rigorosament exacte”.

Opinions, però, hi ha de tota mena i per a molts en Jules Verne continua sent una mena de profeta.

Les seves obres han estat portades al cinema en multitud d’ocasions. Us deixem amb la primera versió cinematogràfica d’un llibre seu: La versió de George Mélies del llibre De la Terra a la Lluna, de l’any 1902.

Si vols llegir o rellegir algun dels libres d’en Jules Verne, a les biblioteques de VNG en pots trobar molts.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl