Els senyors del poder, Imma Cabré.

portada_Senyors_del_poderAquesta setmana, una de les novetats que tenim a la biblioteca Joan Oliva és el darrer guanyador del Premi Gregal de novel·la històrica: Els senyors del poder, d’Imma Cabré.

L’editorial Gregal va néixer fa relativament poc, l’any 2011, amb la intenció de fomentar el binomi literatura i història, Per aquest motiu, hi predominen llibres d’història, d’assaig i narrativa històrica. A més a més, per afavorir la publicació d’obres d’aquesta temàtica, l’editorial Gregal convoca des de fa 2 anys el Premi Gregal de novel·la històrica. A aquest premi es poden presentar obres originals i inèdites en català, que no hagin estat premiades en altres concursos i el tema de les quals es fonamenti en personatges i fets històrics. En el cas d’Els senyors del poder el personatge històric protagonista és Natividad Yarza, que esdevindria la primera alcaldessa de Catalunya i d’Espanya.

Els senyors del poder és una novel·la de política ficció al voltant de la figura de Donya Natividad Yarza, el d’aquesta dona és l´únic personatge real del llibre. L’autora, Imma Cabré, busca treure-la de l’oblit ja que poca gent ha sentit a parlar d’ella.

natividad_yarzaNatividad Yarza va néixer a Valladolid, va estudiar Magisteri a Osca i va exercir la seva professió, en gran mesura, a Catalunya. L’any 1930, finalment, va ser nomenada mestra en propietat de l’escola de Bellprat (a l’Anoia). Només una any més tard, el 1931, va participar activament en la creació de l’Associació Femenina Republicana Victoria Kent. L’objectiu d’aquesta associació era animar les dones a col·laborar amb la República, ja que aquest col·lectiu havia viscut fins llavors allunyat de la política.

Si bé Natividad Yarza estava afiliada, des del 1929, al Partit Radical Socialista, els mals resultats de les eleccions generals de 1933 la van portar a deixar aquesta formació política. Posteriorment, encapçalant la llista d’Esquerra Republicana a Bellprat, va guanyar les eleccions de gener de 1934 i es va convertir en la primera alcaldessa de Catalunya i Espanya.

Donya Natividad Yarza va ser una dona valenta i lluitadora. Fins i tot, una cop començada la guerra Civil i amb més de seixanta anys, va ser miliciana amb els republicans i va fer tasques de proveïment a les trinxeres al front d’Aragó. Malgrat tota la seva valentia, aquesta mestra i política segurament no comptava amb els senyors del poder

Imma Cabré, autora del llibre, va néixer a Sabadell l’any 1965. Els senyors del poder és la primera novel·la que escriu, fins ara havia publicat alguns relats curts amb què havia guanyat diversos premis com ara, l’Homilies d’Organyà (L’alè just per a cent espelmes, 2010 i El llegat de les neandertals, 2012); el Vila de Gràcia (A l’atenció de qui em vegi, 2010); El Mercè Rodoreda de Molins de Rei (Somriu, ragazza, 2012), i el Dones Àrtemis (L’any que ens queda, 2013).

Llibres

  • Premi Gregal de Novel·la Històrica 2012: Mals hàbits, d’Esther Blanco.
  • Premi Gregal de Novel·la Històrica 2013: Els senyors del poder, d’Imma Cabré.
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl