Biblioviatges: Sant Petersburg

Panoràmica de Sant Petersburg

Sant Petersburg és la segona ciutat de Rússia en importància. Fundada pel tsar Pere el Gran el maig de 1703 amb la intenció de convertir-la en la nova finestra de Rússia a Europa. Des de llavors es va convertir en capital de l’imperi rus durant més de dos-cents anys fins que després de la Revolució Russa la capitalitat del País va passar a Moscou.

Els noms de la ciutat seguien els canvis polítics. Plànol del centre de Sant PetersburgL’original Sant Petersburg (1703-1914) era en l’honor de l’apòstol Sant Pere. En esclatar la Primera Guerra Mundial, el tsar Nicolau II el va canviar per Petrograd (1914-1924) que vol dir el mateix però en rus. Després de la mort de Lenin és va anomenar Leningrad (1924-1991). I finalment, l’any 1991 es va organitzar un referèndum entre la població i per la decisió de la majoria, li van tornar seu nom històric. Col·loquialment els seus habitants li diuen Peterburg o més familiarment “Piter”.

Situada en el delta del riu Neva, la ciutat és essencialment una sèrie d’illes i canals units per més de 300 ponts magnífics (22 llevadissos), una característica que li ha valgut el sobrenom del “La Venècia del nord ” o la “Ciutat amb 101 illes“.

Sant PetersburgAmb profusió de palaus, catedrals, avingudes i parcs, Sant Petersburg és encantadora sota una manta de brillant neu d’hivern i fabulosa a la primavera quan els gels del Neva es trenquen i flueixen per la ciutat. Però el seu moment de més bell esplendor el té durant els mesos juny i juliol quan la llum del sol no arriba a posar-se sota la línia d’horitzó i la ciutat queda sota el vel màgic de les “nits blanques”.

Imprescindibles de visitar són la Fortalesa de Pere i Pau, el nucli on es va començar la ciutat, la Catedral de Sant Pere i Sant Pau, amb les tombes dels tsars russos, la Catedral de Sant Isaac, la més grandiosa de les esglésies de la ciutat amb una alçada de 101,5 metres, l’Església del Salvador sobre la sang vessada, construïda al lloc de l’assassinat del tsar rus Alexandre II, la Plaça del Palau, immensa plaça front all Palau d’Hivern, la principal residència dels tsars, l’Avinguda Nevsky, centre neurològic de la ciutat, i els ponts que creuen el riu des d’on es pot gaudir de vistes espectaculars, o la Plaça del Senat amb el “Genet de Bronze“.

Sant Petersburg és coneguda com el tresor cultural de Rússia i el museu a l’aire lliure. El simple fet de caminar pels seus carrers i deambular per les seves vies fluvials fàcilment podria considerar-se com una experiencia cultural en si mateixa. No en va el seu centre històric està classificat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Aquí es troben més de 140 museus, entre les quals cal destacar el Museu Hermitage i el Museo Estatal Rus. Cuna dels compositors Txaikovski, Musorgskij, Shostakovich i Stravinsky, Sant Petersburg compta amb una excel·lent Orquestra Filarmònica formada el 1882, sense oblidar el Teatre Mariinsky (anteriorment conegut com Kirov).

Una visita virtual pel Museu Hermitage

align="center">

Sant Petersburg també va nodrir l’esperit de moltes cèlebres figures de la poesia i la prosa que hi van viure. El jove Aleksandr Pushkin es va convertir, en opinió de molts, en el pare de la literatura russa contemporània. I no oblidem a Dostoyevski, a qui sol catalogar-se entre els millors novel·listes de tota la història.

La Biblioteca Nacional de Rússia, fundada el 1795 per ordre de Caterina II, va ser concebuda no com a magatzem de llibres, sinó com “una font de l’educació pública”. És va inaugurar amb el nom de Biblioteca Pública Imperial el 2 de gener de 1814. Després de la revolució, va passar a anomenar-se Biblioteca Pública de Rússia. La Biblioteca Nacional de Rússia ara és una de les grans bibloteques del món. Conté la col·lecció més important dels llibres en rus. Actualment en els seus fons es guarden uns 34 milions d’exemplars, molts dels quals són únics i valuosíssims.
Veure mapa de Sant Petersburg

Llibres

 • Historias de San Petersburgo, Nikolai V. Gogol
 • Viaje a Rusia, Joseph Roth
 • Rusia y sus imperios, 1894-2005, Jean Meyer
 • La Rusia de los zares, Alejandro Muñoz-Alonso
 • Rusia, Simon Richmond
 • Raquel, Andrei Guelàssimov
 • El Manual del debutante ruso, Gary Shteyngart
 • Viaje a Rusia, Joseph Roth
 • El Príncipe del viento, Leonid Yusefovich
 • La Casa Rusia, John le Carré
 • Mentre visqui un sol poeta, Aleksandr S. Puixkin
 • Lolita, Vladimir Nabokov
 • Guies

 • Moscu, San Petersburgo, Kiev
 • San Petersburgo
 • San Petersburgo
 • San Petersburgo, Mara Vorhees
 • Cinema

 • Doctor Zhivago
 • Teléfono rojo volamos hacia Moscú
 • El Acorazado Potemkin
 • Lolita
 • Música i audiollibres

 • Sinfonía nº 2: Pequeña Rusia, Tchaikovsky
 • La Consagración de la primavera, Stravinsky
 • Quadres d’una exposició, Musorgskij
 • Sinfonía nº 7 “Leningrado”, Shostakovich
 • La Tempestad de nieve [Audiollibre], Alexander Pushkin
 • El capote [Audiollibre], Nikolai Gogol
 • Los Hombres que están de más… y otros cuentos [Audiollibre], Anton Chéjov
 • Infantil

 • El Peixet d’or : conte rus
 • Els Tres pans : conte rus
 • Nataixa i la bruixa : conte popular rus
 • La Reina Rodamón a Rússia, Montse Ganges, Pep Montserrat
 • Un Pollastre amb quatre potes i altres contes de la Rússia Blanca
 • Nits blanques a Sant Petersburg

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita