Els diaris de la Carlota

la carlota obre els ullsEls diaris de la Carlota, novel·les juvenils sorgides de la mà de la Gemma Lienas, estan a cavall entre la ficció i la no ficció. La protagonista de totes elles és, com no, la Carlota. Una adolescent que, diari rere diari, ha anat mostrant la seva manera de veure la vida.

Aquesta setmana, entre les novetats de la Joan Oliva, tenim La Carlota obre els ulls. Aquest llibre inclou el diari lila i el diari blau, a més a més d’una introducció de l’autora en què explica com va sorgir la idea d’escriure aquest dos diaris.

El primer de tota la col·lecció, El diari lila de la Carlota, es centra en el feminisme, en les desigualtats entre homes i dones i ens convida a reflexionar sobre la situació de la dona al món actual.

El diari blau de la Carlota es centra en la violència de gènere sense perdre de vista altres tipus de violència amb mecanismes similars, com ara la violència que es produeix a les aules o al si de les famílies.

L’autora identifica com un tàndem tots dos diaris i, tal i com diu la Carlota, serveixen per obrir-te els ulls. Per això, en aquesta ocasió, es publiquen conjuntament.

De diaris de la Carlota, a banda del lila i el blau, n’hi ha el diari vermell (el tema central del qual és la sexualitat), el diari groc (sobre drogues) i el diari taronja (sobre immigració i drets humans).

gemmalienasLa protagonista d’aquest reguitzell de diaris va arribar al cinema l’any 2010, amb una pel·lícula basada en la seva història.

La Gemma Lienas neix a Barcelona el 16 de gener de 1951. Va estudiar Filosofia i lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a professora de llengua i literatura, al món editorial (Grup Promotor i Cruïlla), com a directora tècnica i professora a la Universitat de Barcelona del postgrau de Tècniques Editorials i col·labora amb premsa i ràdio.

La seva producció literària va des del públic infantil, al juvenil fins als adults.

Pel que fa als nens més petits la Gemma Lienas ha publicat una col·lecció de llibres d’educació emocional protagonitzats per la fada Menta i, per a nens i nenes més grans, ha publicat una col·lecció de llibres de misteri protagonitzats per La tribu de Camelot.

En el cas del públic juvenil té tota la col·lecció de diaris de la Carlota i per adults, per exemple, ha publicat Atrapada al mirall i El final del joc.

gemmalienas2Gemma Lienas a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl