Un millón de gotas. Víctor del Árbol

Víctor del Árbol - Un millón de gotasVíctor del Árbol, nascut a Barcelona el 1968, va ser funcionari de la Generalitat des de 1992 fins a 2012.

Va cursar estudis en Història a la Universitat de Barcelona, va col·laborar dos anys com a locutor i col·laborador al programa radiofònic de realitat social Catalunya sense barreres (Ràdio Estel, ONCE). Com a escriptor va ser finalista del Premi Fernando Lara el 2008 amb El abismo de los sueños (no publicada) i va guanyar el Premi Tiflos de Novel·la el 2006 amb El peso de los muertos.

El 2011 va publicar La tristeza del samurai, que ha estat un èxit nacional i internacional. Traduïda a una desena d’idiomes (Països Baixos, Polònia, Romania, Macedònia, Israel, Itàlia, França, Estats Units, Brasil, Xina Continental) i best seller a França, compta amb el reconeixement de la crítica i de nombrosos premis. Entre ells, Le Prix du polar Européen 2012 a la millor novel·la negra europea que atorga la prestigiosa publicació francesa Le Point al festival de Novel·la Negra de Lió, el Prix QuercyNoir i el Premi Tormo Negre.

Al gener de 2013 publica la seva novel·la Respirar por la herida finalista a la millor novel·la estrangera al festival de cinema Negre de Beaune, finalista al II Premi Pata Negra de Salamanca, finalista a la millor novel·la negra 2014 que atorga el festival VLNC. Traduïda al francès, la prestigiosa editorial Rosenbloom ha adquirit els drets d’edició en anglès per a Austràlia, New Zeland, UK i USA.

Ara, acaba de publicar la seva darrera novel·la Un millón de gotas, els drets de la qual ja han estat adquirits per a la seva traducció al francès per l’editorial Actes Sud.

A Un millón de gotas, Víctor del Árbol ens presenta a Gonzalo Gil, un advocat ficat en una vida que li resulta aliena, en una cursa malmesa que tracta d’esquivar la constant manipulació del seu omnipresent sogre, un personatge totpoderós d’ombra molt allargada.

Gonzalo és un bon home. Vol a la seva família, és un advocat laboriós, una persona sense res a amagar. Però ningú pot ser tan transparent en un món on la innocència no existeix.

La notícia que la seva germana Laura s’ha suïcidat en dramàtiques circumstàncies, sacsejarà aquesta motonia.

La mort de la seva germana, amb la qual la unia una profunda relació a la infantesa que es va truncar en fer-se grans, fins al punt de perdre completament el contacte, obliga a Gonzalo a tensar fins a límits insospitats el fràgil fil que sosté l’equilibri de la seva vida com a pare i espòs.

En involucrar-se decididament en la investigació dels passos que han portat a la seva germana al suïcidi, descobrirà que la Laura és la sospitosa d’haver torturat i assassinat a un mafiós rus que temps enrere va segrestar i va matar al seu fill petit.

Però el que sembla una venjança és només el principi d’un tortuós camí que va a arrossegar Gonzalo a espais inèdits del seu propi passat i del de la seva família que potser hagués preferit no afrontar.

Haurà de endinsar-se de ple en la fascinant història del seu pare, Elies Gil, el gran heroi de la resistència contra el feixisme, el jove enginyer asturià que va viatjar a la URSS compromès amb els ideals de la revolució, que va ser delatat, detingut i confinat en la paorosa illa de Nazino, i que es va convertir en personatge clau, admirat i temut, dels anys més foscos del nostre país.

Aquest viatge de l’advocat ens portarà de la mà des dels temps de les grans utopies a La Unió Soviètica en els anys 30 a la guerra civil, els camps de concentració de França, la II Guerra Mundial i la resistència interna contra Franco. Però Gonzalo ens portarà molt més lluny: ens portarà a traçar un mapa exhaustiu de la condició humana, a conèixer una història d’amor increïble, la traïció, la culpa, i en fi a un món on la memòria és una invenció que mai és del tot certa.

A l’estil de les grans epopeies, passat i present es confonen, es creuen una i altra vegada en aquesta extraordinària història on ningú queda indemne.

Com un terrible efecte papallona, cada acció té la seva conseqüència. Encara que sigui més de 40 anys després.

Llibres

  • El peso de los muertos
  • Respirar por la herida
  • La tristeza del samurai
  • Un millón de gotas
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita