Dia Mundial de l’Aigua, 22 de març de 2023

Dia Mundial de l’Aigua, 22 de març de 2023

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l’atenció en la importància de l’aigua i la defensa de la gestió sostenible dels recursos hídrics. L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l’Aigua, després que la seva celebració s’aprovés a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) l’any 1992.

Aquest any és una de les efemèrides triades pels centres de documentació DocAmbCat.

Cartell World Water Day, 2023
Cartell World Water Day, 2023

A continuació et proposem alguns dels llibres que tenim a les biblioteques.

Per a adults

Alguns dels llibres
Alguns dels llibres

Aigua i energia. Joan Carles Alayo i Manubens

L’aprofitament hidroelèctric dels rius catalans (La seva historia, l’estructura industrial i el patrimoni tecnològic). Joan Carles Alayo i Manubens

Joan Carles Alayo ens proposa un viatge fascinant! Des del molí a la central elèctrica, el pas pels rius i l’aprofitament del seu corrent per produir electricitat a Catalunya: la Muga, el Fluvià, el Ter, el Freser, la Tordera, el Besòs, el Llobregat, el Cardener, el Segre, la Noguera Pallaresa, la Noguera de Cardós, la Noguera de Vallferrera, la Noguera Ribagorçana, eth Garona i l’Ebre, a part de múltiples rius més petits.

També ens parla de les grans centrals instal·lades a Catalunya. És un estudi completíssim sobre l’energia hidràulica al nostre petit país, una de les energies renovables que s’ha utilitzat per arreu, ja que el seu suport és el cicle natural de l’aigua.

Coberta Aigua i energia
Coberta Aigua i energia

El segrest de l’aigua. Maggie Black

Encara que aquest assaig es va publicar fa més de quinze anys, la mala gestió dels recursos hídrics s’ha incrementat per la manca de pluja a causa del canvi del clima.

Coberta El segrest de l’aigua
Coberta El segrest de l’aigua

Al capítol 5, Un recurs amenaçat, ja ens diu:

L’ecosistema de l’agiua dolça es troba en el vòrtex de tots els ecosistemes. En les últimes dècades hi ha hagut danys greus a rius, costes, deltes, llacs i maresmes. La restauració de la salut ecològica d’aquests elements és difícil i costosa, Les persones que més pateixen són aquelles la cultura i l’estil de vida de les quals es va construir a partir d’un entorn natural immediat, del qual segueixen depenent. Tant la qualitat com la quantitat d’aigua dolça estan amenaçades per una humanitat orientada a la industrialització iper la seva tendència actual a escalfar el planeta.

Fragment, pàg. 109

L’aigua es considera un bé de la comunitat del qual ningú es pot apropiar, però si aquest aspecte bàsic de la convivència desapareix, la gent podrà conservar el seu dret a l’aigua i a la vida?

Seguim amb més títols que pots trobar…

L’aigua de pagès

El aquest assaig s’analitza com s’ha aprofitat l’aigua a Catalunya, una zona on la pluja no és gens constant. L’aprofitament d’aquest recurs tan fonamental com és l’aigua és el tema central d’aquest estudi.

Coberta L’aigua de pagès
Coberta L’aigua de pagès
Es parla de

les infraestructures, del seu funcionament, de les aigües residuals, de les subterrànies, de l’aigua de la pluja. Així mateix, es fa un repàs de l’ús de l’aigua a la casa com també l’ús que se’n fa als horts i extensions més grans.

I la funció de l’aigua:

font d’energia, com a camí, com a producte, com a medicina i també com a protadora de malalties.

El llibre posa de manifest la importància de l’aigua en la nostra cultura i com el seu aprofitament ha estat sempre essencial. En aquests moments de canvi climàtic on se’ns fa evident que l’aigua és un recurs limitat, és especialment interessant observar com en el passat vam ser capaços de treure’n el màxim profit sense esgotar-lo.

Coberta Llegendes d’aigua dolça
Coberta Llegendes d’aigua dolça

Llegendes d’aigua dolça de Xavier Cortadellas i Judit Pujadó

L’aigua dolça va plena d’històries que semblen inversemblants. Això és així perquè l’aigua és un element essencial per a la vida i sense aigua no hi ha vida.

En aquest llibre trobareu tot de paisatges i de llocs únics, carregats d’història i de llegendes, de coses que es deien i que es creien. Tot un món que es va perdent. L’imaginari que envolta i que enriqueix l’aigua dolça de la Catalunya Vella, des de la Catalunya Nord fins a la Vall d’Aran i la Ribagorça; des de les comarques de Girona a la Catalunya Central i a Barcelona, fins al Baix Llobregat i l’Anoia.

Un viatge fascinant pel nostre territori català!

Per a infants

Quatre llibres molt aclaridors sobre l’aigua!!

El cicle de l’aigua d’Anita Ganeri

Mentre viatges pots descobrir i observar el teu entorn. Si viatges pels núvols, caus a terra amb les gotes i finalment ets arrosegat pel riu damunt d’una barca.

I qui t’ajudarà? Els Geodetectius t’ajudaran a descobrir aquest fascinant món.

Amb una gran quantitat d’il·lustracions de molts colors i de dades per fer pensar els més petits de la casa, els pares i els infants podran resoldre els reptes amb les eines de casa.

Éssers fantàstics de l’Aigua de Carmen Domingo

Set són els contes i llegendes que t’esperen il·lusionats!! Volen que els llegeixis!!

I quins són?

Doncs bé, La Sireneta, La serp de mar, La llegenda de Neptú, Vint mil llegües de viatge submarí, El Kelpie i Graham de Morphie, La llegenda del Glauc i Ondina.

I la il·lustració de Sonja Wimmer, una il·lustradora molt coneguda per tots vosaltres!

Diverses cobertes
Diverses cobertes

El nostre planeta Aigua d’Isabel Thomas

On hi ha aigua? Aquesta pregunta té una resposta ben simple: la major part del nostre planeta està cobert per aigua. A més a més és essencial per a tots els éssers vius.

Per tant, en aquest llibre aprendràs moltíssimes coses:

En primer lloc, a explorar… com l’aigua dona forma al nostre món i com la fem servir en el nostre dia a dia.

En segon lloc, a investigar… els diferents estats de l’aigua: sòlid, líquid i gasós.

I per acabar, a crear… un petit estany al teu jardí.

La vida en un molí d’aigua de Tim Hutchinson

L’aigua és un element que, a part de nodrir-nos a tots, també permet desenvolupar tasques com és el cas de moldre. Amb la seva força ajuda a moure les aspes dels molins i fer-ne farina.

A més a més, aquest llibre és de tres dimensions perquè té figures de treure i posar les peces per muntar un molí d’aigua del segle XVIII.

Hi trobareu també un llibret on es parla del funcionament d’un molí, de les seves peces i de la vida del moliner, la seva família i la gent que hi portava el blat per moldre’l.

Desitgem que gaudiu del Dia Mundial de l’Aigua, el dia 22 de març de 2023 i que serveixi per conscienciar-nos de protegir aquest be tan preuat i també tan necessari!!

Goldfinch