Dones i Feminismes i LGTBIQ+

Dones i Feminismes i LGTBIQ+

Avui, quatre de les darreres novetats de Dones i Feminismes i LGTBIQ+ a la biblioteca Joan Oliva i Milà. Recordeu que la biblioteca té aquests dos centres d’interès on podeu trobar monografies, revistes, cinema, novel·la, còmic…tot i més!

La sala de los espejos. Liv Strömquist

Coberta del llibre "La sala de los espejos".

Comencem, en primer lloc, pel darrer dels llibres de l’aclamada escriptora sueca Liv Strömquist. Els seguidors de l’autora ja estan acostumats al seu to àcid, que fa servir per posar damunt de la taula temes d’allò més actuals. Així ho va fer amb les seves obres anteriors: El fruto prohibido, sobre la història cultural de la vulva; Los sentimientos del príncipe Carlos, en què reflexiona sobre els mites, lligats als sentiments, associats als rols femenins i masculins i No siento nada, sobre la concepció de l’amor a l’actualitat.

Ara, ha arribat a casa nostra La sala de los espejos. En aquest nou assaig en forma de còmic, l’autora reflexiona sobre la dictadura de la imatge. Amb un caràcter feminista, Strömquist parla sobre com les dones de la societat occidental resten sotmeses a la tirania de la imatge.

Font: www.penguinlibros.com

Trencant barreres: dones pioneres a Catalunya al segle XX. Soledad Bengoechea

Coberta del llibre "Trencant barreres".

A continuació, us presentem Trencant barreres, el darrer llibre de la historiadora Soledad Bengoechea Echaondo. En el llibre, l’autora fa un repàs pel darrer segle a través d’un reguitzell de dones, més o menys conegudes, que van posar el seu granet de sorra per a l’empoderament posterior. Ja sigui en el món de la política, la medicina o el periodisme, així com desenvolupant la seva feina com a taxistes, telefonistes, o transportistes, totes van obrir camí deixant enrere la submissió que es considerava “normal” per al conjunt de les dones.

Per concloure, l’autora ha triat vint-i-tres dones singulars a la Catalunya del segle XX. Per estricte ordre cronològic, s’hi destaquen pintores, oceonògrafes, aviadores, bomberes, directores de cinema…que van ser o, encara ho són, singulars, d’una manera o altra.

El llibre es fa ressó de la veu potent, transgressora i inspiradora del feminisme en la figura de les dones que individualment i col·lectivament han estat agents actius del progrés cap un altre món possible més just, equitatiu i feliç per a tothom

Mercè Otero i Vidal. Pàgina 7 del pròleg de Trencant barreres.
  • Trencant barreres: dones pioneres a Catalunya al segle XX . Aladí

Mujeres en la ciencia. Alessio A. Miglietta

"Mujeres en la ciencia", coberta del llibre

En tercer lloc, us fem cinc cèntims d’un dels darrers llibres del segell Tikal, que a través de la col·lecció Femenino singular presenta Mujeres en la ciencia.

Alessio A. Miglietta repassa les principals aportacions de la dona en l’àmbit científic al llarg de tota la història. Tot i que en multitud d’ocasions se les va fer passar només per cònjuges, filles o simples ajudants, les dones malgrat els entrebancs han contribuït notablement en les matemàtiques, la física, la química o les ciències socials.

Font: www.editorialsusaeta.com

  • Mujeres en la ciencia. Aladí

Ni enfermos ni pecadores. Saúl Castro

Per concloure, el primer llibre de l’advocat Saúl Castro. Ni enfermos ni pecadores és el resultat de tres anys d’investigació en què Castro ha contactat amb periodistes i víctimes de suposades teràpies de conversió i n’ha analitzat els promotors (a qui ell anomena perpetradors).

Coberta del llibre "Ni enfermos ni pecadores"

Sempre en secret, el promotors d’aquestes teràpies sotmeten a molts joves a situacions extremes que habitualment provoquen ansietat, depressió, inseguretats, autolesions i, fins i tot, suïcidi.

L’autor pretén, segons les seves pròpies paraules, “poder ofrecer al público general una lente que le permita conocer qué está pasando en su país, que le abra los ojos a una violencia sistemática y estructurada que se mantiene oculta a la sociedad civil. Y, sobre todo, espero remover conciencias, generar enfado y preocupación, y conseguir una llamada a la acción colectiva para desenmascarar a los perpetradores, enjuiciarlos y establecer un marco jurídico que garantice que estos abusos no se sigan cometiendo“.

Font: www.penguinlibros.com

Si voleu estar-ne informats, no deixeu de llegir els nostre blog Llibres i +. Hi trobareu informació de les darreres novetats de Dones i Feminismes i LGTBIQ+.

Funny Girl