Dones i Feminismes
Sí, sí, aquestes darreres setmanes la Joan Oliva ha inclòs més novetats en el Centre d’Interès de Dones i Feminismes. Com? Que no sabeu que la Joan Oliva i Milà té un Centre d’Interès amb tot de material sobre Dones i Feminismes? Hi podeu trobar assaig, novel·les, revistes, còmics, cinema…
Avui, en destaquem quatre dels darrers llibres que hi hem incorporat.
En primer lloc, Satisfiers. Parlem de sexe.
Satisfiers. Parlem de sexe.

Glòria Gasch, editora de Columna, va fer un encàrrec a set dones d’entre quaranta i setanta anys. Aquest encàrrec era clar: reflexionar sobre la pròpia sexualitat.
No era un encàrrec habitual, però set veus femenines de renom el van acceptar. Montse Barderi, Gemma Lienas, Sol Picó, Llucia Ramis, Laura Rosel, Care Santos i Pat Vila signen Satisfiers. Parlem de sexe.
En aquest assaig, hi reflexionen entre d’altres temes, sobre el desig, el consentiment o sobre el propi cos. I tot plegat, amb un doble objectiu. Per una banda, que d’altres dones coetànies s’hi puguin sentir reflectides. Per una altra banda, que les noves generacions comptin amb la seva experiència per tal de gaudir del sexe amb major naturalitat.
- Satisfiers. Parlem de sexe. Aladí
En segon lloc:
Misoginia judicial. Beatriz Gimeno

L’escriptora i activista Beatriz Gimeno ha publicat aquest 2022 Misoginia judicial. La guerra jurídica contra el feminismo.
En aquest assaig, l’autora fa “una denúncia urgent de les noves violències institucionals contra les dones, especialment en l’àmbit de la judicatura“. Des de les dificultats d’accés de les dones a la judicatura fins als estereotips i els prejudicis contra les dones d’aquells que han de jutjar els crims contra elles. I per avalar els seus arguments, l’autora recupera tot un seguit de sentències judicials.
Amb aquest assaig, l’autora aprofundeix en la violència instal·lada en les mateixes institucions i, alhora, hi exposa la importància d’introduir la pèrspectiva de gènere als tribunals.
A continuació:
Històries originals de la vida real. Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft (1759-1797) va ser una pionera pel que fa a la literatura i filosofia feminista al segle XVIII. Oblidada durant dècades per la seva vida “poc convencional”, Wollstonecraft va destacar per reclamar el dret de les dones a accedir a l’educació a la seva obra “Vindicació dels dets de la dona“.
Enguany, Publicacions de la Universitat de València ha recuperat les dues obres dirigides a les nenes que l’autora va escriure: Històries originals de la vida real i Lliçons per a Fanny.
Recuperem una autora ignorada al llarg dels anys, però que el moviment feminista posterior va rescatar i reivindicar.
Wollstonecraft va morir prematurament amb només 38 anys. Va tenir dues filles, una de les quals, Mary Shelley, és l’autora d’un dels clàssics de la literatura: Frankenstein.
- Històries originals de la vida real. Aladí
Negre d’ossos. Bell Hooks

Per acabar aquesta petita mostra de novetats, destaquem Negre d’ossos. Records d’infantesa de bell hooks *.
Negre d’ossos és una autobiografia que aquest referent del feminisme va publicar l’any 1996. Desapareguda prematurament l’any 2021, enguany arriba traduïda al català aquesta obra en què hooks recorda els seus anys d’infantesa, quan encara hi havia vigent la segregació racial als Estats Units. De fet, hooks va estudiar en una escola només per a nens afroamericans. I aquest fet va ser determinant en els seus estudis posteriors ja que es fonamenten en el fet que la lluita de la dona no es pot separar de la lluita contra el racisme ni el capitalisme.
Entre les seves obres més conegudes hi ha ¿Acaso no soy yo una mujer? : mujeres negras y feminismo.
* (el seu nom escrit tot en minúscules, bell hooks, tal com sempre va demanar la mateixa autora).
- Negre d’ossos. Records d’infantesa. Aladí
Així doncs, si voleu estar al dia de les novetats del Centre d’Interès de Dones i Feminismes, no deixeu de seguir el blog Llibres i més.