40 Còmic Barcelona

40 Còmic Barcelona

Després de dos anys sense poder celebrar-lo de manera presencial, 6,7 i 8 de maig va tenir lloc  a la Fira de Barcelona el 40è Saló del Còmic, ara anomenat simplement Còmic Barcelona.

Amb l’autora Laura Pérez-Vernetti
Amb l’autora Laura Pérez-Vernetti

Vam poder visitar-lo divendres i vam recopilar novetats, signatures d’autors i també vam poder assistir a l’entrega dels premis del Saló!

Autors convidats

Per celebrar el seu 40è aniversari, el Saló, amb la col·laboració de diverses editorials va poder portar a un gran nombre d’autors que van participar en les diverses xerrades i sobretot es van deixar la pell en complaure els seus seguidors a les sessions de signatures.

Autors internacionals  

Un dels convidats de l’editorial La Cúpula era el mític dibuixant de còmics underground Peter Bagge. Una de les seves obres més cèlebres és Odio (que va guanyar el Premi a la Millor obra estrangera al Saló), que segueix els recorreguts de Buddy Bradley en el Seattle dels noranta, en ple auge del grunge.

Peter Bagge a l’estand de La Cúpula
Peter Bagge a l’estand de La Cúpula

Kat Leyh, l’autora nord-americana que ha triomfat amb Snapdragon, una aventura juvenil plena de màgia que integra amb gran naturalitat temes com el bullying, la diversitat LGTBI o la violència sexista. Leyh, coautora de còmics com Leñadoras, ha presentat el seu segon àlbum en solitari Sirenas borrachas publicat per Norma Editorial. El títol ja ho diu tot.

John Allison és l’autor de Giant Days i va ser el convidat a la trobada de clubs de lectura de còmics de biblioteques. Allison va conversar amb Jaume Vilarrubi, bibliotecari especialitzat en còmic, i amb els membres de diversos clubs sobre la seva obra i forma de treballar.

Autors nacionals

Entre molts altres, vam poder conversar amb Álvaro Ortiz, que amb l’editorial Astiberri ha presentat el seu primer còmic adreçat a públic infantil La petita gènia i la partida de shatranj.

Ortiz ens sorprèn amb una història moderna ambientada en la mitologia de Les mil i una nits i ens explica amb molt d’humor una història d’amistat, d’aprenentatge i de com reparar els errors és possible si és té la voluntat de fer-ho.

També vam poder veure en acció dibuixant a la Núria Tamarit que presentava Loba Boreal. El còmic ens presenta a la Joana, que acaba d’arribar al nou món i vol participar en les expedicions a la recerca d’or per poder reconstruir el món que ha deixat enrere i estima.

Però els homes de Matwei no veuen amb bons ulls la seva presència allà.

Premis

L’entrega de guardons va començar amb el premi per votació popular que va guanyar Manuel Álvarez per The publicat per Fandogamia Editorial.

El premi a la millor obra estrangera va ser per a Piel de hombre d’Hubert i Zanzim, que fan un sofisticat conte medieval que ens convida a reflexionar sobre el pes dels rols de gènere i les convencions socials. Una oda a la llibertat que acumula una desena de premis a França.

El millor còmic infantil i juvenil va ser per Nicoleta y el misterio del colmillo de Katia Klein i Rut Pedreño publicada per Sallybooks. A una petita vampira li cau un ullal i quan el posa sota el coixí per intercanviar-lo per un regal, uns bitxos fastigosos li roben. Un àlbum sense mots que introdueix als primers lectors en el món del còmic a través d’un misteri per resoldre.

Els guanyadors dels Premis del Saló del Còmic
Els guanyadors dels Premis del Saló del Còmic

Genie Espinosa va guanyar el premi a l’autora revelació per Hoops, una fantasia distòpica, feminista, inclusiva i post millenial en la qual tres amigues de l’ànima queden atrapades entre dos universos paral·lels i han de trobar la manera de tornar a reunir-se. Publicat per Sapristi, segell de Roca Editorial.

El premi a la millor obra d’autor espanyol va ser per El pacto de Paco Sordo. Ens explica la història de Miguel Gorriaga, un aspirant a dibuixant a la Barcelona dels anys 50 que, en un moment de desesperació, decideix raptar al gran Vázquez i obligar-lo a fer historietes per a ell.

Gran Premi del Saló

Finalment el Gran Premi del Saló va anar a parar, per fi i després de l’agra polèmica del premi de la darrera edició, a l’autor de còmic valencià Daniel Torres.  

Daniel Torres 1024x684 - 40 Còmic Barcelona

Torres va iniciar la seva carrera en la revista El Víbora a principis dels anys vuitanta. Però va ser en la revista Cairo on crearia als seus personatges i sèries més famosos, primer Opium i de seguida l’aventurer espacial Roco Vargas. Algunes de les obres que trobareu a les Biblioteques de Vilanova son Burbujas, El octavo día,  Sabotage o Picasso en la guerra civil.

Súper 8