Dones i feminismes. Novetats centre interès.

Dones i feminismes. Novetats centre interès.

Us proposem la lectura de les darreres novetats del centre d’interès Dones i feminismes de la biblioteca.

Iniciem la proposta amb dues biografies

La única. María Casares d’Anne Plantagenet

Albert Camus va dir que era el geni de la seva vida. Es van conèixer i es van estimar durant setze anys durant els quals van mantenir una correspondència fascinant. A França se la coneixia com a Maria Casarès. Era una dona sensual, amb un somriure sonor… Va néixer i créixer a Galícia d’on va marxar fugint de Franco l’any 1936 amb el seu pare el polític Santiago Casares Quiroga, cap de govern de la República Espanyola sota la presidència de Manuel Azaña, i va arribar a París essent una adolescent de catorze anys.

De seguida va voler aprendre la llengua francesa, fer-se actriu i poder expressar-se físicament, ésser lliure per ballar i a més estimar. Res la va aturar, ni les negatives del Conservatori, ni els codis i costums de París. Ben aviat el seu talent va conquerir Marcel Carné (Els nens del Paradís), Robert Bresson (Les dames del Bois de Boulogne), Jean Cocteau (Orfeu) i Gérard Philipe del qual fou amant.

ELLA ES AHORA MARIA CASARÈS, se ha convertido en Maria Casarès. Joven actriz española de lengua francesa. Debutó hace dieciocho meses, en 1942, justo antes de celebrar sus veinte años, en las tablas del Théâtre des Mathurins, París, distrito octavo, en el papel protagonista de una obra del dramaturgo irlandés John Millington Sunge, Deirdre de los pesares, donde cosechó crítica ditirámbicas por su interpretación emocionante, sincera.

Fragment, pàg. 61

L’autora

Anne Plantagenet relata a La Única la trajectòria d’una espanyola que es va enamorar de França. Les lluites, els escenaris, les càmeres, la glòria i, fins i tot, la tragèdia. Així mateix és una història que mostra la passió d’una gran artista amb una vida que es podria novel·lar.

¡No pasarán! Biografía de Dolores Ibárruri, “Pasionaria” de Mario Amorós

Dolores Ibárruri és una de les grans figures femenines que va defensar el moviment obrer i les idees comunistes del segle XX. Poetes com Miguel Hernández i també Pablo Neruda li van dedicar els seus versos. És encara avui que quan es parla d’una dona valenta i combativa se la denomina “Pasionaria”. Aquesta és un biografia rigorosa que exposa el seu compromís polític en termes justos.

Dicen que soy una oradora que enardezco a las masas; no sé si esto será cierto. Sólo sé que en mí habla el dolor milenario de las multitudes explotadas, escarnecidas, privadas de toda alegría, de todo regocijo, de todo derecho; mi voz grita la rebeldía de un pueblo que no quiere ser esclavo, que lleva en lo hondo de su alma ansias, anhelos, afanes de libertad, de cultura, de binestar, de progreso.

Fragment, pàg. 183 (Carta que va escriure el mes de desembre de 1936 a l’actriu russa Ksenia Sukhovskaia).

L’autor

Mario Amorós és periodista i historiador. Ha escrit llibres d’investigació sobre Xile i Espanya i, al mateix temps, biografies de Salvador Allende, Miguel Enríquez, Augusto Pinochet, Pablo Neruda i la que us presentem avui.

Seguim amb un recull d’articles que mostren el pensament de l’autora

No tinguis èxit. Isabel-Clara Simó. Selecció i pròleg de Núria Cadenes

Aquest llibre és una selecció molt acurada de la gran producció que Isabel- Clara Simó va escriure des dels anys setanta del segle passat fins als seus últims dies. 

Coberta No tinguis èxit
Coberta No tinguis èxit

Us deixem, doncs, amb un fragment dels articles que va publicar al diari AVUI.

LA RONDA. AVUI (12/01/2002)

Enlluernada i emocionada assisteixo a la Ronda de mort a Sinera, que ha marcat una de les fites més importants de la nostra història; enlluernada perquè el muntatge de Ricard Salvat és un dels més bells que he vist a la vida, emocionada perquè hi ha la meva història, la de tota una generació, i hi ha l’univers Esrpiu, que era nostre abans que ens l’arrabassés el maleït màrqueting i l’estulta frivolitat de quatre mandarins sense trellat.

Fragment, pàg 173
  • Altres articles sobre Isabel-Clara Simó que podeu trobar al nostre blog.

L’autora

Núria Cadenes és escriptora i també treballa de periodista. A més actualment col·labora periòdicament al diari digital Vilaweb, a Catalunya Ràdio i El temps.

Continuem amb un llibre dedicat a la salut

La menopausia consciente de Mónica Manso

Amb el climateri i també amb la menopausa s’entra en una transformació profunda que s’expressa en tots els àmbits de la vida: del físic i mental a l’emocional i espiritual. Viure aquest procés des de la consciència ofereix l’oportunitat d’aprofundir en els desigs per aconseguir un estat d’equilibri i a més a més de plenitud.

Aquest llibre conté eines pràctiques que inspiren i que al mateix temps ajuden a implementar-les, de mica en mica i al ritme de cadascuna, canvis en l’estil de vida per tal d’encarar aquesta nova etapa de manera amb vitalitat i amor cap a tu mateixa.

La menopausia es una oportunidad de oro para redescubrirte y reencontrarte con la mujer sabia que hay en ti. Ese es el tesoro que encontrarás durante tu viaje. Es la posibilidad de sentirte libre para desplegar todo tu poder interior. Es el momento de darte todo lo que te mereces y enamorarte, al fin, de ti misma.

Fragment, pàg. 66

L’autora

Mónica Manso és coach transpersonal i terapeuta especialitzada en emocions i psicologia del climateri i la menopausa.

Per acabar amb un llibre literari

Dones, arbres i poesia a cura de Marta Pérez Sierra i Margalida Capellà Soler

Cent trenta poetes s’emmirallen, d’una manera o altra, en la natura i també donen valor als arbres com a éssers vius, a través de la paraula. Arbres i poesies, primordials, doncs, per a la nostra existència, en un intercanvi d’energia tot cercant la llum que ens alimenta.

Dones, arbres i poesia és un projecte que neix a l’Institut Premià de Mar, gràcies a la iniciativa de la professora Margalida Capellà i Soler, amb el suport de tota la comunitat educativa i de l’alumnat, i a l’impuls i participació de l’Associació Art Primilia representada per la poeta Marta Pérez Sierra, que ha coordinat la generosa aportació dels versos de les cent trenta poetes antologades seguint com a eix conductor els arbres i les plantes del jardí de l’IPM, i Joan Pasqual, pintor mediterrani,que ha il·lustrat amb tinta xinesa l’esperit del llibre.

Finalment, desitgem que aquests darreres novetats del centre d’interès Dones i feminismes que us proposem des de la biblioteca us agradin!

Goldfinch