Benvolguda, d’Empar Moliner

Benvolguda, d’Empar Moliner

Empar Moliner ha estat la guanyadora del 42è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la Benvolguda.

L’obra, una novel·la gens amable sobre la menopausa, està protagonitzada per una dona de 50 anys i parla sobre el pas del temps i la vulnerabilitat de l’amor matrimonial.

Empar Moliner guanya el Ramon Llull amb 'Benvolguda'

També trobarem els temes de la drogodependència de la maternitat, la caducitat de la vida artística i la menopausa, ja que l’autora considera que se’n parla poc i molt edulcoradament.

Tot comença quan la seva protagonista ha tingut el certificat oficial de menopàusica.

Remei Duran

Remei Duran, la protagonista, és una dibuixant de prestigi que es considera una senyora atractiva i massa feliç.

Una tarda, mentre està asseguda al seient del darrere del cotxe familiar, s’adona que el seu marit, que és més jove que ella, s’enamorarà de la copilot, una noia violinista que els acompanya a casa per assajar.

Ells dos encara no ho saben, però ella sí. A partir d’aquí, la protagonista es prepara per saber què ha de fer.

Los 34 síntomas de la menopausia que debes conocer - El Nuevo Día

De fet estem davant d’una reflexió sobre el passat, l’amistat i les qüestions que no t’acaben d’explicar i que són sempre sorprenents i gens simpàtiques sobre aquest període que se’n diu menopausa, segons la mateixa Empar Moliner.

L’escriptora ha explicat que no considera que sigui una obra autobiogràfica perquè tot és ficció, malgrat que ha reconegut que hi ha aspectes que estan basats en gent propera a ella.

El jurat

El jurat del Ramon Llull està format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Carme Riera i Emili Rosales.

Isona Passola ha definit Benvolguda com una novel·la duríssima, amb un final que es pot interpretar de maneres molt diferents, tant feliç com infeliç.

Carles Casajuana parla d’una  fantasia masoquista d’una dona cinquanta anys.

Per a Gerard Quintana, per contra, és cruament realista.

L’autora

L’obra guanyadora és la tercera novel·la de Moliner després de ‘Feli, esthéticienne’, Premi Josep Pla l’any 2000, i ‘La col·laboradora’ i es publicarà el 9 de març amb Columna.

Empar Moliner se alza con el Premi Ramon Llull con la obra 'Benvolguda'

Nascuda l’any 1966 a Santa Eulàlia de Ronçana l’escriptora es caracteritza pel sentit de l’humor i per una visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions.

Es va donar a conèixer amb el recull de contes L’ensenyador de pisos que odiava els mims.

En aquest gènere també ha publicat T’estimo si he begut, Premi Lletra d’Or 2005No hi ha terceres personesTot això ho faig perquè tinc molta por, Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions l’any 2005, i És que abans no érem així, el seu darrer llibre, publicat l’any 2021.

És una de les autores més llegides i conegudes actualment a Catalunya.

I també és col·laboradora de diversos mitjans de comunicació.

Podreu llegir Benvolguda a partir de principis del mes de març.

Aayla Green