Club de Lectura de Ciència ficció. Càntic per Leibowitz

Club de Lectura de Ciència ficció. Càntic per Leibowitz

Dilluns 9 de desembre vam tenir la darrera trobada del Club de lectura de Ciència ficció. Es va comentar el llibre Càntic per Leibowitz de l’escriptor Walter M. Miller. JR.

L’Autor
Walter - Club de Lectura de Ciència ficció. Càntic per Leibowitz

Walter M. Miller. JR. és un escriptor nord-americà que va participar a la segona guerra mundial i al bombardeig del monestir de Montecassino. Això el va trastornar profundament  i el va impulsar a convertir-se al catolicisme. Profundament influenciat per la guerra freda, va viure amb el temor a una tercera guerra mundial i al llançament de noves bombes nuclears.

Va escriure només durant deu anys, del 1950 fins al 1960, on va produir més de quaranta títols de contes o novel·les curtes. Fruit de les seves obsessions va néixer la seva única novel·la publicada en vida “Càntic per Leiwobitz” un compendi millorat de tres novel·les curtes publicades des  de 1955 fins a 1957 a revistes de ciència ficció.

Però què ens explica aquest llibre?

A la primera part, Fiat Homo (Faci’s l’home), ens parla sobre l’Església com a institució i sobre el seu deure de conservar i comprendre el coneixement humà Tot això amb independència dels seus punts d’acord o no amb aquest. Els clergues de l’abadia de Leibowitz dediquen el seu temps i esforç vital a memoritzar i copiar fins a l’extenuació textos que amb prou feines comprenen. Aquests textos (anomenats “Memorabilia” a la novel·la) els guarden fins que l’ésser humà estigui novament preparat per enfrontar-s’hi. Ens porta el record de l’època medieval.

Cantico - Club de Lectura de Ciència ficció. Càntic per Leibowitz

A la segona part, Fiat Lux (Faci’s la llum), han passat diversos segles. Les autoritats civils, els conflictes militars de naturalesa política i la curiositat pels avenços de la ciència han tornat a emergir per condicionar el present i el futur de les persones. Hannegan representa l’autoritat política que intentar suplantar el poder de Déu pel poder de l’home. I Thon Taddeo és un religiós seglar que dirigeix un grup d’investigadors que intenten tornar a desenvolupar la Ciència en servei de l’home i de Déu. El focus es posa aquí a la possibilitat de compatibilitzar la religió amb la Ciència. Estaríem davant d’un nou renaixement.

A la tercera i última part, Fiat Voluntas Tua (Faci’s la teva voluntat), la perspectiva respecte a la part anterior es manté, si bé el focus es trasllada des de la Ciència al poder polític dominat per l’ésser humà en contra de Déu. Han passat els segles i s’ha accentuat la divisió entre l’autoritat de l’home i la de Déu. Les armes nuclears s’han tornat a desenvolupar i, com aleshores, l’amenaça d’un cataclisme amenaça el planeta. Davant d’aquest context, l’Ordre Albertiana de Leibowitz es mobilitza per intentar garantir que, passi el que passi, el coneixement es conservarà i el futur de l’ésser humà s’assegurarà a altres indrets lluny de La Terra.

Tot el llibre ens porta a reflexionar sobre l’home, la idea que la història es repeteix en un format circular, l’ètica dels científics, la importància i el desenvolupament de la religió al continu humà, la idea de la guerra, la problemàtica de l’eutanàsia, i l’església catòlica. Molts temes i idees com sempre a la ciència ficció.

J. Walquer