L’Efecte Frankenstein

L’Efecte Frankenstein

Un homenatge a Frankenstein i una lliçó d’història. L’Efecte Frankenstein és una novel·la que reflexiona sobre la igualtat entre sexes i classes.

L’obra

Nora estudia Medicina a una de les millors universitats del seu país, a Ingolstandt, ciutat que els lectors de Frankenstein recordaran com la que va albergar a cert doctor que jugava amb la vida i la mort.

efecto frankenstein - L'Efecte Frankenstein

En aquesta mateixa ciutat, una nit de Carnestoltes, Max apareix en una casa en ruïnes, amb el cos ple de cicatrius i sense recordar com ha arribat fins allà.

Com si es tractés d’Alicia caient pel cau, Nora viatja fins a la fi de el segle XVIII. Allà haurà de disfressar-se d’home i també de senyoreta. Haurà d’adaptar-se a les vestimentes i costums de l’època per ajudar el seu amic Max a solucionar el problema amb la criatura que el seu irresponsable amic Víctor ha creat i abandonat al seu laboratori. L’efecte Frankenstein obre un eix de diàleg entre dues èpoques i ens fa reflexionar sobre la desigualtat de gènere, tant en l’àmbit professional com social.

Altrament, com a l’obra de Mary Shelley, també reitera l’obligació moral de complir amb les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions.

L’autora

Elia Barceló (Elda, Alacant, 1957) Va estudiar Filologia Anglo-germànica i finalment es va doctorar en Filologia Hispànica per la Universitat d’Innsbruck. Era professora d’Estudis Hispànics a la Universitat d’Innsbruck, a Àustria.

elia barcelo - L'Efecte Frankenstein

Barceló és considerada com una de les grans escriptores de gènere fantàstic i ciència ficció en llengua castellana.

A més a més del gènere fantàstic, el que la va fer popular i amb el qual va guanyar diversos premis com el UPC de novel·la curta o el Ignotus, ha conreat també la novel·la juvenil.

Ha publicat nombroses novel·les com Conseqüències naturals, que li va valer el reconeixement internacional i el títol de “gran negra” de la literatura espanyola. Amb Edebé ha publicat novel·les com La roca de Is (2003), Cordelluna (2007), Per tu donaré la meva vida (2016) o la recentment premiada L’efecte Frankenstein (2020). Amb Roca Editorial ha publicat El color del silenci (2017), un autèntic èxit de vendes l’any de la publicació, El secret de l’orfebre (2017), Les llargues ombres (2018) i El ressò de la pell (2019).

Fa tres anys que va deixar la universitat per dedicar-se exclusivament a l’escriptura.

J. Walquer