Nature Writing o Escriure la natura

Nature Writing o Escriure la natura

El nature writing o escriure la natura és un corrent literari però no és un fenòmen nou.

Però avui dia, s’està fent més visible gràcies a la tasca d’editorials com Errata Naturae, Capitan Swing, Ático de los LibrosNórdica Libros, entre d’altres. 

L’escriptura de la naturalesa abasta una àmplia varietat d’obres. Abasta, des d’aquelles que posen èmfasi en els fets de la història natural, fins a aquelles en les quals predomina la interpretació filosòfica.

Els orígens

Erudits com Galileu, Michel de Montaigne, Francis Bacon o Campanella parlen de la natura com un llibre, perquè no es pot intentar comprendre el funcionament de la vida sense la contemplació directa d’aquesta.

Grans escriptors dels segles XVIII i XIX van fer de la natura un tema habitual de les seves obres. El més conegut va ser Henry David Thoreau que va reflectir la seva experiència a Walden.

El 1845, Thoreau va abandonar la casa familiar per a instal·lar-se en una cabana que ell mateix va construir en la llacuna de Walden amb l’objectiu de “viure la vida intensament de principi a fi”.

Aquest mateix sentiment o esperit de recerca omple el poemari Hojas de hierba de Walt Withman. A tots dos autors se’ls fa un homenatge a la novel·la i pel·lícula El club de los poetas muertos (Dead Poets Society, Peter Weir, 1989).

Thoreau més aviat apostava per una recuperació de la llibertat individual, que passa per la mateixa administració del temps i l’economia i la seva obra s’ha convertit, amb el temps, en font d’inspiració per altres autors que escriuen sobre un canvi necessari en la nostra manera de viure.

Textos contemporanis

Darrere d’aquest nou interès per la literatura de natura hi ha una preocupació per la crisi climàtica i la destrucció del planeta, però també per reduir el ritme frenètic de les nostres vides i connectar amb el nostre entorn.

Existeixen moltíssimes obres, nosaltres hem triat aquestes. 

Un año en los bosques de Sue Hubbell

Hubbell és un exemple paradigmàtic d’aquest desig de transformació vital que va descriure Thoreau. Aquesta bibliotecària va decidir abandonar la vida urbana i anar a viure amb el seu marit a una granja aïllada a les muntanyes.

Amb temps i esforç va crear un negoci d’apicultura i poc després el seu marit la va abandonar. Aleshores va haver de fer front a la soledat i als perills de la natura.

El camí del bosc: buscar bolets, trobar consol de Litt Woon Long

Poc s’esperava la seva autora que la passió pels bolets de Noruega, el país que la va acollir, li canviaria la vida. Allà va trobar-hi l’amor, però després d’uns anys de felicitat, la pèrdua sobtada del seu marit va submergir-la en la foscor.

Una foscor que va fer fora de la seva vida amb l’ajuda dels bolets. L’autora va trobar consol  al seu dolor amb la vida que creix al bosc i aquí ens fa un relat personal però també amb una mirada antropològica.

Un cambio de verdad de Gabi Martinez

Gabi Martinez es va instal·lar com a aprenent de pastor a la Sibèria extremenya per a experimentar la forma de vida que la seva mare va conèixer quan era una nena. Aquesta experiència radical el porta a decidir fer un canvi encara més gran que aquest.  

El llibre, a més, desperta la nostra consciència ambiental, ens connecta amb aquells que van venir abans de nosaltres i ens ajuda a entendre el nostre present per transformar-lo.

Martínez és un dels impulsors del LiterNatura, una iniciativa pionera que vol celebrar la natura a través de la literatura. El Festival, vol ser un punt de trobada d’activitats diverses per tal d’intentar sembrar la llavor de la consciència, el respecte per la natura i el foment de la lectura.

Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà

Solà es va submergir en el paisatge de la vall de Camprodon i les seves històries de fantasmes i de bruixes. El fruit va ser aquest relat polièdric en què parlen els humans, els animals, els vegetals i, fins i tot, els núvols. 

Amb una poètica molt pròpia i una prosa depurada i molt plàstica, Solà també retrata històries de pagesos poetes, de famílies destrossades, de dones d’aigua i de cabirols que s’escapen de la caça.

La Companyia La Perla 29 ha convertit el text en una obra de teatre amb direcció de Guillem Albà i Joan Arquè i música de la Judit Neddermann.

GALERIATEATRE BARCELONA CANTO JO I BALLA LA MUNTANYA LA PERLA 29 2 720x480 - Nature Writing o Escriure la natura

Per acabar, trobareu més articles sobre la Setmana de la Natura: aquí i aquí.

Súper 8