Dia Mundial de la Poesia, 2021. Novetats!

Dia Mundial de la Poesia, 2021. Novetats!

La selecció que t’hem preparat des de les biblioteques per commemorar aquest any el Dia Mundial de la Poesia és la que et presentem a continuació.

En primer lloc, una petita selecció destinada als més petits. Quatre poemaris que podeu llegir amb els vostres fills, nebots, nets…

“Meu, meu!” Morrut miola,/ se’n puja dalt del terrat./ No, no, no! No m’ho puc creure,/ perquè és un gos, no és un gat!

Fragment del poema Morrut
Cobertes de ‘El món al revés’ i Poemes de vent i fulles’
Cobertes de ‘El món al revés’ i Poemes de vent i fulles’

Panellets i castanyes./ La boira en el balcó./ Llegim poemes junts?/ Busquem bolets tu i jo?/ A les fulles escrites:/ vermell, groc i marró./ El vent envia noves:/ Ja ha arribat la tardor!

Seguim amb dos poemaris més,

En segon lloc,

Poesia escrita per dones

Sis dones t’acompanyen en aquest viatge ple de versos i d’intimitats.

De ses Illes

  • Antònia Vicens. Pare què fem amb la mare morta. Aquesta escriptora mallorquina amb la Creu de Sant Jordi, el 1999, a més de poesia, ha escrit narració breu i novel·la, amb els quals ha obtingut una bona colla de premis. Amb aquest poemari, l’autora posa al centre la vivència de la pèrdua de la mare, que esgarrifa i emociona alhora.

‘Si llancéssim les dents de la mare al voltant del/ taronger traurien/ arrels/ obririen vies/ Així / a nosaltres/ ens seria fàcil endinsar-nos/ fins al nucli de la terra/ ja que/ entre les roques foses/ de ben segur/ hi ha/ encara viva/ la seva veu/ No ploris.’

De Catalunya

  • Júlia Francino. Els excedents. Aquesta poeta terrassenca ens mostra un mapa que neix del centre i creix com una arrel que busca assedecada de l’aigua del mar on neixen totes les coses fins a la muntanya pelada on s’assequen sota un so massa proper. Amb aquest poemari ha guanyat el Premi de poesia Ventura Ametller 2020.
Dia de la poesia
Dia de la poesia

‘Hi ha una camisa sobre la cadira/ ara no sé si és teva o és meva/

Ens mira. Barrejats/ a l’altra banda de l’habitació/ …’

Fragment de La muda

A continuació dues més,

De Madrid

  • Luna Miguel. Pensamientos estériles . Aquesta jove poeta d’Alcalà d’Henares va començar a publicar als dinou anys. És autora de sis llibres de poemes. Pensamientos estériles es va publicar l’any 2020. Són poemes que parlen sobre l’amor per la poesia i l’amor per l’amor, i també sobre el desig i sobre el desig d’escriure i d’escriure’l.

‘MI MADRE SE CASÓ A LOS DIECISIETE AÑOS/ mi mejor amiga se casó a los diecinueve/ yo aún no tengo hijos [no quiero tenerlos]/ yo aún no tengo poemas [qué mal escrito]/ aún tengo miedo’

De terres valencianes

  • Maria Josep Escrivá. Sempre és tard. Aquesta autora de Grau de Gandia, va guanyar el Premi Miquel de Palol 2020 amb aquest poemari que et presentem, però ha rebut altres premis, l’any 2007 els Jocs Florals de Barcelona amb Flors a casa i l’any 2017, el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians amb Serena barca. També ha escrit narrativa.

‘Estar. Ací. Aquest ací no és/ cap lloc. Estar/ en els noms. Més/ enllà, un altre jo/ m’observa esbalaït, làbil/ esplema tremolosa:/ …’

Fragment de Latitud zero
Cobertes diversos llibres
Cobertes diversos llibres

De Catalunya, de nou,

  • Paula S. Piedad. Afàsia. Aquesta jove de Cornellà de Llobregat, va guanyar el Premi Miquel Bauçà 2020 amb aquest llibre dedicat a la impossibilitat de verbalització d’alguna cosa. És la fractura a la memòria, el buit. És també l’Amor i no l’amor. Els poemes ‘se situen en i es diuen des de les zones mortes que, en general, només són anomenades, designades i definides des dels altres.

La gent ens aclamava, barris/ que ens fan onades anunciant/ que els Senyors de l’automòbil/ havien fet parada a l’Eroski,/ prop del metro. Tu saludaves/ des del cotxe, harmònic,/ com un cartell publicitari./ Cornellà era un mercat/ …’

Fragment de 203 KM

Per acabar aquest espai, una dona polonesa que va rebre el Premi Nobel de Literatura l’any 1996

  • Wislawa Szymborska. Canción negra. No va ser fins l’any 2014 i ja morta que es va publicar a Polonia. És un recull de poemes escrits entre 1944 i 1948; tragèdia i humor es combinen en aquests versos.

“… Se hará de noche, y no llegará el sueño/ Quietos quedamos, atentos y al acecho./ Del peso de los convoyes por las calles/ repica en el cristal la libertad. Ya hecho. …

Fragment de Memoria de Enero

Continuem amb,

Poesia escrita per homes

Primerament, iniciem aquest recorregut poètic escrit per homes amb un català

  • Alejandro Palomas. Una flor. Aquest escriptor barceloní conegut per novel·les com Un hijo, Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, 2016; Un perro y Un amor, Premi Nadal 2018, entre d’altres. Alejandro Palomas ens ofereix aquest poemari que és una resposta, compte! “El poeta no se desliza sobre el tiempo. El poeta lo escala.

‘Un poema es más que eso, fue tu respuesta./ Más pequeño./ Más frágil./ Más aéreo./

Y aclaraste:/ Un poema es una casa envuelta entre corrientes de aire/ y un confuso exceso de habitaciones./ …’

Fragment de I La respuesta

Prosseguim amb un rus

Quan escampi és una obra “de maduresa plena d’optimisme i vitalitat” i és “un cant a la vida, un agraïment a l’existència, una celebració joiosa del pas efímer de tot ésser humà per l’eternitat de la natura”.

‘La tardor. Palau de faula,/tot obert, franc per tothom./Als llacs claven les mirades/ els senders traçats al bosc./

Com en una exposició:/ sales, sales i més sales,/ sales d’àlbers, freixes, oms,/ tot d’un or mai vist encara./

Fragment del poema TARDOR DAURADA
Cobertes de tres poemaris: El fin del principio de Manolo García, Quan escampi de Borís Pasternak i Una flor d’Alejandro Palomas
Cobertes de tres poemaris: El fin del principio de Manolo García, Quan escampi de Borís Pasternak i Una flor d’Alejandro Palomas

Un altre de català

  • José Luis García Herrera. Quadern d’Escòcia. Des de l’any 1989 que aquest autor escriu poesia, gènere amb el qual ha guanyat molts premis. És aquest poemari, però, una mica especial, ja que ens fa viatjar a Escòcia. És, de fet, un dietari de viatge. Les citacions que obren el volum, però, donen les pistes per on anirà l’autor.

‘El pes d’una pedra, potser,/ és el pes d’una vida,/ o podria ser el cor d’una fera,/ o la llàgrima grisa d’un déu/ perdut en el reialme del silenci./

Agafo una pedra de les runes del castell,/ el fragment d’una història/ escrita amb guerres i derrotes,/ amb sang blava com la tinta/ que roda sobre el paper/ …’

Fragment del poema LOCH NESS
Cobertes de Maria de Txema Martínez i Quadern d’Escòcia de José Luis García Herrera
Cobertes de Maria de Txema Martínez i Quadern d’Escòcia de José Luis García Herrera

I un altre,

Manolo García, conegut per la seva vessant musical també és pintor i escriptor. Aquest llibre de poemes constitueix un cable a la terra, un discurs de vida, d’amor i de posicionament davant la sociedat.

‘Los días se suceden/ unos a otros/ ininterrumpida y monótonamente./ Sería un detalle/ que rompieran fila/ y que el único orden/ fuese júbilo y ataraxia/ sucediéndose. / Sin frutos del bien y del mal/ ni ostias./ Sin el sudor de su frente/ ni copones.’

Poema LOS DÍAS

Per acabar amb un altre català,

Aquest poemari de Txema Martínez va rebre el Premi Jocs Florals de Barcelona 2020. Aquest autor lleidatà ha rebut altres premis pels seus llibres de poemes, a més de la poesia també es dedica a la traducció.

‘Concep-me/ i seré la costella que en l’eral/darrere el firmament darrer enrunat,/ es clava una vegada rere l’altra,/ que en si es revivifica sinó en tu,/verda anunciació, i jo/ el cos nu en l’ànima nua seré,/ cos inànime en l’anima descossada, desposseïda/…’

Fragment del poema Mare

En conclusió, desitgem que aquesta selecció que hem fet per al Dia Mundial de la Poesia, sigui del teu gust.

Com també que la lectura dels petits fragments de cadascun dels poemaris t’hagi encuriosit a llegir-los sencers! Encara que no ho vegis clar, t’encoratgem a fer-ho!

Goldfinch